"Als je overal ja op zegt, gaat het vanzelf een keer mis."
Of je het nu kan geloven of niet, dit is mijn allereerste Suzanne Vermeer. Ik heb meerdere boeken van haar in de kast staan, maar ben er nooit aan toe gekomen om ze ook echt op te pakken. Deze jeugdthriller leek me dan ook een prachtige introductie en instap naar haar werk. Ik wil daarom WPG-media en Leopold heel erg bedanken voor de kans om de eerste twee boeken in de Thrillseekers serie te mogen lezen. Ik hoorde veel goeie dingen over Suzanne Vermeer en was dus erg nieuwsgierig. Nu ben ik me er ook van bewust dat dit haar eerste jeugdthriller is en dat dit boek dus misschien geen graadmeter is voor hoe haar andere boeken zijn, maar het geeft in ieder geval een idee.
Zoals je hierboven kan lezen, gaat 'Zonnesteek' over een examenreis met een vriendinnengroep die uit de hand loopt door de tiktok-challenges die worden gehouden. Je leest het verhaal vanuit de 18-jarige Naomi, in de derde persoonsvorm. Het verhaal leest makkelijk weg en door de nog geen 150 pagina's ben je er ook zo doorheen. In het verhaal komen meerdere personages voorbij die ieder hun hele eigen karakter hebben en op een andere manier opvallen. Dit vond ik wel erg leuk, want het laat het boek en de personages wat tot leven komen en zorgt voor een leuke afwisseling in sfeer en energie. Het boek bevat een mooie, pakkende en spannende proloog waardoor je meteen verder wil lezen. Ik vind teasers niet mega belangrijk, maar ze geven altijd net genoeg weg van het verhaal om je aandacht te trekken en vertellen niet genoeg om meteen alle antwoorden te weten. Heerlijk is dat.
Qua verhaal val ik maar meteen met de deur in huis. Ik heb nog nooit een examenreis gedaan en ik heb nooit meegedaan met Tiktok-challenges (Juist omdat ik de gevaren weet, maar ook omdat Tiktok pas een ding werd toen ik iets ouder was). Hierdoor kon ik me moeilijk in het verhaal vinden. Ik kon me wel identificeren met Loïs, die ook de lol niet inzag van alle feestjes, de hoeveelheid alcohol en de challenges die veel te ver gingen. Maar voor de rest vond ik het lastig om mezelf in het verhaal te verplaatsen. Ik wil er wel meteen bij zeggen dat dit mijn ervaring is en dat het voor jeugd die nu in of rond deze fase zit misschien wel heel erg leuk of herkenbaar kan zijn. Helaas kon ik me er dus niet zo in vinden en ik vond daardoor ook het verhaal wat minder interessant.
Daar komt voor mij nog bij dat ik wat diepgang miste in het verhaal. Ik weet dat het een kort verhaal is, dus dat echte diepgang creëren heel lastig is, maar ik had net hiervoor Maren Stoffels gelezen en die is daar op de één of andere manier erg goed in dus elk boek daarna was me in die zin tegengevallen denk ik. Misschien was het anders geweest als ik 'zonnesteek' als eerste had gelezen. Maar ik kon me gewoon erg moeilijk inleven, ik voelde weinig empathie voor Jasmijn, ondanks wat haar overkomt, en ook het plot van het verhaal was voor mij voorspelbaar en niet helemaal logisch of goed weggezet. Ik kan alleen niet zo goed de vinger leggen op het waarom. Soms is een verhaal gewoon je verhaal niet of een auteur je auteur niet.
Ik vond het leuk om kennis te maken met Suzanne Vermeer, ik denk alleen, na het lezen van 'Zonnesteek', dat ze of mijn soort auteur niet is, of dat ze beter volwassen-thrillers kan blijven schrijven (Of misschien eens moet spieken bij Maren Stoffels). Ik hoop zeker dat Vermeer blijft schrijven en het was ook zeker geen slecht boek, het lag me alleen gewoon niet.
Zoals ik al zei, voor mensen die rond de eindexamenperiode zitten en nog een introductie in thrillers moeten, is 'Zonnesteek' een prima boek. Voor mij persoonlijk was het matig interessant. Ik geef het boek daarom ook 2,5 ster.
~ Live Your Life Reading
~ Live Your Life Reading