"What's the catch?"
Naast het boek 'Zonnesteek' mocht ik ook het boek 'Speler 13' van ontvangen van WPG Kindermedia. Ik wil hen en Leopold dus wederom bedanken dat ik dit boek mocht ontvangen en lezen voor ze. Ik ben helemaal gek van Maren Stoffels, die ook wel de koningin van de plottwists wordt genoemd, en naam die ze tot nu toe helemaal waar maakt. Stoffels schrijft boeken die blijven hangen, onder je huid kruipen en je in hun greep hebben van begin tot einde. Zelfs als het geen thrillers zijn (Denk aan 'Nog 27 dagen leven'). En nu doet Maren Stoffels mee aan een serie van de thrillseekers, die bestaat uit thrillers voor de jongere lezers onder ons die op zoek zijn naar spanning. Heeft Maren Stoffels wederom haar naam waar kunnen maken?
Je leest dit verhaal vanuit Joey, die uit school de verkeerde tas meeneemt. Meteen krijg je al een kijkje in de privé situatie van Joey. Een broer die schulden maakt met gokken, Joey die zijn broer graag wil helpen, ouders die deze situatie nooit zullen begrijpen.. Er ontstaat een band en begrip voor deze jongeman. In de tas die hij perongeluk mee heeft genomen zit een uitnodiging voor een spel (Zonder echte tekst en uitleg) waarbij je veel geld kan verdienen. Een Naïeve en jonge Joey besluit mee te doen aan het spel om zijn broer uit de problemen te helpen en vanaf hier ontstaat een ziek spel dat te maken heeft met macht, geld en manipulatie.. Want hoever wil je gaan?
Later lees je ook vanuit de broer van Joey en naarmate de ontknoping nadert, wissel je steeds sneller en vaker van perspectief, wat de spanning er goed in houdt. De fijne, makkelijke schrijfstijl en nagenoeg perfecte snelheid van het boek zorgen ervoor dat je van begin tot einde op het puntje van je stoel zit tijdens het lezen en bijna baalt dat het verhaal weer voorbij is.
Naar mijn mening heeft Maren Stoffels in erg weinig pagina's toch weer een kei van een thriller neergezet. Het verhaal deed mij meteen denken dan de tv-serie waarbij mensen opbieden voor de inhoud van een container en er daarna pas achter komen of ze winst of verlies gedraaid hebben. Ook dit is een vorm van gokken. Ziek eigenlijk, dat Joey moet gokken om de gokschulden van zijn grote broer af te betalen. De spellen die Joey moet spelen gaan van kwaad naar erger en de zieke geest achter dit hele tafereel schuwt er niet voor om te moorden.
Wat ik zo mooi vind aan de verhalen van Maren Stoffels, zonder al te veel weg te geven, is dat aan het einde de cirkel altijd rond is. Alles komt samen en staat met elkaar in verband. Omdat ik dit al wist van vorige boeken, was ik voorbereid op de plottwists en kwamen ze iets minder onverwacht, alleen de manier waarop je achter de informatie komt liet me weer met een mond vol tanden staan en maakte het verhaal walgelijker en walgelijker.
Van begin tot einde geeft 'Speler 13' wat een echte thriller zou moeten hebben. Diepgang, spanning en walging. Als je denkt dat het niet erger kan, kan het altijd nog een stapje verder. De enige vraag bij was: Hoever wil je gaan? En als je wil stoppen met dit spel, wat gebeurt er dan?
Het moge duidelijk zijn dat Maren Stoffels het talent bezit om thrillers te schrijven die niet alleen de jeugd in hun greep kunnen houden, maar ook gewoon volwassen lezers die gewend zijn om bijvoorbeeld Karin Slaughter te lezen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat deze thriller voor echt jongere lezers misschien wel wat heftig kan zijn, tegelijkertijd zullen de echte thrillseekers hier niet voor terugdeizen en is het dus een echte aanrader voor deze doelgroep.
Ik was helemaal dol op dit verhaal en was wederom verbaasd door hoe complex, maar toch ook simpel verhalen in elkaar kunnen zitten en je toch compleet omver kunnen blazen. Chapeau!
'Speler 13' krijgt van mij 4,5 ster!
~ Live Your Life Reading
'Speler 13' krijgt van mij 4,5 ster!
~ Live Your Life Reading