Perfecte kinderhorror

Het is momenteel even tijd voor een paar korte boekjes merk ik. Met de samenlezenwe-club lazen we 'Teddy' van Chinouk Thijssen en dat kwam eigenlijk precies goed uit. Na een aantal boekenwaar ik met moeite doorheen kwam door mijn gebrek aan inspiratie, was het een verademing om eens even iets in een ander genre te lezen, maar ook om een boek te lezen dat geen 400-600 pagina's lang is en waar je dus in no-time doorheen bent. Dat het een kort boek is betekent echter wel dat het voor mij ook een beetje lastig is om een lange recensie te schrijven dus deze recensie zal wat korter zijn dan je van me gewend bent.

Ik begin langzaam steeds meer boeken van Chinouk te lezen en tot nu toe heb ik daar nog geen spijt van gehad. Wel merk ik heel erg dat haar boeken duidelijk voor een jonger publiek bedoeld zijn, maar ik heb er tot nu toe geen last van ondervonden. Ik probeer er wel altijd rekening mee te houden dat deze boeken niet voor mijn leeftijd geschreven zijn, maar het is nu eenmaal wel zo dat er verschillen zitten tussen kinderboeken, Young Adult en boeken voor volwassenen. Dat gezegd hebbende, let's go!

Als allereerste de cover, de omslag en de schrijfstijl. De cover is natuurlijk gewoon geweldig. Dit boek is voor kinderen van ongeveer groep 7/8 geschreven en als je deze cover ziet, en je houdt een beetje van horror, dan voel je je meteen aangetrokken door het duistere element dat meteen voelbaar is als je de cover ziet. De omslag is kort maar krachtig, maar wekt ook meteen verder interesse. Je krijgt van dit verhaal een klein beetje de Annabelle of Chucky-vibes. Nu ga ik meteen eerlijk toegeven dat ik deze films nooit heb gezien, dus ik kan niet echt vergelijken, maar hier deed het me wel meteen aan denken. Voor mij was 'Teddy' dus eigenlijk een perfecte instap voor het horrorgenre. Ik ben eigenlijk helemaal niet dol op horror. Ik kan er echt nachtmerries van krijgen en ik kan absoluut niet tegen jump-scares. Maar erover lezen, zij het via een kinderboek, kan ik inmiddels wel hebben, dus dan maar op deze manier mijn gevoel voor horror wat opkrikken. Het voordeel van de boeken van Chinouk is, dat ze heerlijk weglezen en er vaak ook nog wel een soort psycho-sociaal element in verwerkt zit. Dat dit een kinderboek is, maakt ook dat het verhaal korter is en nog sneller wegleest. De schrijfstijl is makkelijk, pakkend en vlot, waardoor je snel in het verhaal zit en ook constant door wil lezen.

Je leest het verhaal vanuit Fox, in de eerste persoonsvorm. Hier zijn de meningen altijd een beetje over verdeeld, maar ik vind het heerlijk om in dit perspectief te lezen omdat het verhaal dan net wat dichterbij komt en ik me makkelijker in het karakter kan verplaatsen. Fox voelt zich eenzaam als hij een week zonder zijn ouders moet doorbrengen, bij zijn tante moet logeren en dan wordt buitengesloten door zijn neef en nicht. Waar ze eerst goed met elkaar op konden schieten, is Fox ineens te jongen en een 'klein kind', waardoor hij veel tijd alleen doorbrengt. Als hij dan een spel download waarbij hij samen met een beer (Teddy) van alles kan beleven en dan ook nog een beer wint op de kermis, voelt hij zich een stuk minder alleen. Teddy lijkt echter dingen te weten die hij niet hoort te weten en al snel vervagen de grenzen tussen het spel en de echte wereld. Zeker als zijn knuffelbeer ook tot leven komt en zich langzaam infiltreert in het leven van Fox. Meer ga ik niet vertellen, maar dit verhaal geeft je de kriebels en is een echt horror-verhaal, maar bespreekt ook echte thema's die wat meer verborgen liggen en misschien op het eerste gezicht niet opvallen. De eenzaamheid van Fox, een beer die een betere wereld wil creëren voor zijn soort, ten koste van mensen om hem heen, samenwerking, maar ook de gevaren van sommige spelletjes komen in dit verhaal naar voren en dat maakt 'Teddy' een interessant, veelzijdig verhaal. En dat in nog geen 200 bladzijdes. Je moet het maar kunnen.

Kijk, ik zeg eerlijk, horror is niet persé geloofwaardig, en in een kinderboek mist vaak ook wat van de diepgang die ik normaal zoek, dus het is voor mij niet het beste boek dat ik ooit heb gelezen, maar als ik me verplaats in mijn 10-jarige ik, dan zou ik dit boek ontzettend spannend, maar ook leuk vinden. Het feit dat het boek dan ook nog eindigt in een scene die zo in een horrorverhaal kan voorkomen, maat het hele plaatje weer compleet. 'Teddy' geeft je alles wat je zoekt in een echt horror-verhaal, maar dan geschikt voor kinderen.

Ik geef 'Teddy' 3,5 ster!

~ Live Your Life Reading

Meer recensies van Live Your Life Reading