De mysterieuze koningin
3,5/5*
Laten we even een stapje in het verleden zetten... iets meer dan tweeduizend jaar terug de tijd in richting Egypte en het oude Rome... laten we het over Cleopatra hebben, samen met Dick Harrison.
Cleopatra, de meest enigmatische koningin uit onze geschiedenis die tijdens haar leven geen biografie kreeg en waar nadien heel wat is over geschreven maar waar niet alles wat werd geschreven zomaar als waar mag worden aangenomen. Cleopatra die in films én strips mocht verschijnen. Zij werd vertolkt door Liz Taylor onder andere in de jaren zestig en kreeg een leuk neusje in de Asterix strips. Maar wie was Cleopatra echt?
Dick Harrison schets in dit boek haar afkomst en haar liefdes maar ook haar koninginschap en de vele roddels die werden verteld, om haar in een slecht daglicht te stellen. Was Cleopatra echt die femme fatale of die vreselijke slinkse regentes voor wie ze wordt afgeschilderd in de literatuur? Wat was haar aandeel in het leven van Julius Caesar en Marcus Antonius? Pleegde ze zelfmoord of werd ze vermoord? Honderd procent zullen we het nooit weten maar Harrison doorprikt enkele van de legendes over haar in dit boek, waarbij hij deze kritisch ontleed en de waarheid probeert te achterhalen.
Dat Cleopatra een legendarische koningin was, blijkt dus ook uit de vele vertolkingen die zij intussen mocht krijgen in film en andere media! Maar misschien wordt het wel eens tijd dat het echte verhaal verteld wordt in een film over haar leven. Want zou ze echt opgerold in een tapijt verschenen zijn in het kwartier van Julius Caesar?
Dick Harrison is een Zweeds historicus die doceert aan de universiteit van Lund en intussen al enkele historische boeken op zijn palmares staan heeft (zou je geloven dat ik tot ik dit boek las dacht dat het een Brit was? Vraag me niet waarom, het was een verkeerde assumptie mijnentwege) waaronder enkele biografieën van wereldleiders (zie foto hieronder) maar ook enkele boeken over historische oorlogen en over heksenjacht.
Met dit boek van Cleopatra probeert hij, zoals eerder vermeld, de fictie van de non-fictie omtrent deze koningin te scheiden. Maar natuurlijk is dat geen makkelijke opdracht als de beschikbare literatuur niet altijd even historisch correct is en het moeilijk aan Cleopatra zelf te vragen valt. Dus werkt deze historicus zoveel mogelijk van de beschikbare bronnen en probeert daarin het kaf van het koren te scheiden. Wat zeker is, is dat zij niet door iedereen even geliefd was en daardoor heel wat misleidende informatie ontstaan is. (Fake news bestond toen dus ook al)
Cleopatra was zo goed als de laatste farao die heerste over Egypte. Je kan het verhaal van deze koningin niet vertellen zonder het eerst over Alexander de Grote te hebben en haar verhaal is niet af te scheiden van het verhaal van het oude Rome, onder leiding van de keizers waarvan ze er twee tot haar geliefde mocht rekenen. Maar in beide gevallen liep dit heel tragisch af. Kortom, het leven van Cleopatra was er een van tragiek en leugens. Keizer Augustus (naar wie de maand augustus werd vernoemd), oorspronkelijk Gaius Ovtavius, was de oorzaak van de val van deze koningin en haar geliefde, Marcus Antonius.
Dit was alvast een heel interessant en leerrijk boek! Op naar de volgende heerser(es)!