Indrukwekkend

loveboeken loveboeken
13 mrt 2025

Toen we wegvlogen

“Alles wat je nodig had om in jezelf te geloven, was te weten dat iemand van je hield, van de echte jij, de jij die je diep vanbinnen was.” blz. 30

Synopsis:
Er waren eens twee zussen. De ene was mooi en beschaafd, en de andere zag de toekomst en stapte erin. De ene plantte een rozenstruik, maar de andere zag dat elke witte bloem rood werd. De ene deed wat haar gezegd werd, maar de andere schreef alles op wat ze gezien had.
Als je het opschrijft, kunnen ze niet doen alsof het nooit gebeurd is.
Anne wilde niets liever dan een bekend schrijfster worden in Californië. Ze speelde graag films na tot haar wereld steeds beperkter werd. De hoop naar Amerika te kunnen gaan verdween langzaam, ze mochten niet meer naar hun normale middelbare school en 's avonds moesten ze binnenblijven. Anne hoorde motten bij het raam, maar had nog steeds vertrouwen in de toekomst. Op een dag zou ze een vogel worden, om weg te kunnen vliegen.

Dat Anne een dapper meisje was dat weten we allemaal wel na het lezen van haar dagboek en alle verhalen die er over haar zijn.
Maar dit verhaal laat maar weer eens zien hoe dapper ze was. Alice Hoffman heeft getracht het leven van Anne in kaart te brengen voordat ze aan haar dagboek begon. Hoe hebben Margot en zij het begin van de oorlog ervaren.

Dit boek is tot stand gekomen door uitgebreid onderzoek. Daar kunnen we aannemen dat het merendeel van de verhaallijn gebaseerd is hierop. En vooral dit feit kwam tijdens het lezen wel echt even bij me binnen.
En liet me maar weer zien dat Anne een prachtig mens was dat helaas door het wrede toedoen veel te vroeg is moeten gaan.

Dit boek wordt aangeraden vanaf 11 jaar maar als volwassene is dit ook een echte must read. Opdat we niet vergeten.

Meer recensies van loveboeken