Eigentijds en tegendraads

Luc  Steensels Luc Steensels
10 mrt 2022

Naast een hoogst originele roman, heeft Dieuwertje Heuvelings ook een bloemlezing van het moderne slang van de Hollandse smeltkroes-jeugd geïntroduceerd. Als Vlaming heb je beter toch wel je smartphone bij de hand als je een en ander goed wil kunnen volgen. Gelukkig vind je er alle slang-woorden terug. Heel veel woorden komen uit het Turks, Surinaams en Marokkaans (en natuurlijk het obligate Engels - de gemiddelde Nederlander spreekt liever Engels dan zijn eigen moedertaal) en illustreren zo de versmelting van alle culturen in de Nederlandse samenleving. En dat vind ik ook zo sterk aan dit boek, de natuurlijkheid van die versmelting en de vanzelfsprekendheid waarmee de jeugd met elkaar omgaat. Ik heb bovendien ook de moeite gedaan om enkele nummers te beluisteren (Alice Coltrane - heel mooi!), maar zeker de Nederlandse hiphop was en is nog steeds niet aan me besteed. Conclusie: als eigentijds document, een blik achter de muziekindustrie, ook de vaart waarmee het boek geschreven is, de geloofwaardige plot,... en tenslotte de vaststelling dat het succes relatief is en dat de schrijfster de lof zingt van de liefde en de authenticiteit, maken van dit boek een zeer lezenswaardige 4-sterren roman.

Meer recensies van Luc Steensels