Tijdreis op een voormalig eiland
Matthias Declercq heeft als jonge startende journalist op een drafje een reportage gemaakt over een misdaad op het vroegere Nederlandse eiland Urk. Dat is hem blijven integreren en heeft hem ertoe aangezet om de zaken deze keer veel grondiger aan te pakken. Hij is gedurende lange tijd in Urk gaan wonen en is zich in de mate van het mogelijke gaan integreren in het dorp en zijn bevolking. Dat heeft een mooi boek opgeleverd. Onder meer over religie, de verloedering van de Nederlandse jeugd en de visserij kom je heel wat te weten in dit boek. Soms erger ik mij aan zijn behoefte om te veralgemenen, als het ware om te rechtvaardigen dat een boek helemaal over Urk kan gaan. En dan gaat hij uit de bocht, vind ik. Bijvoorbeeld over het stemgedrag van de Urkers trekt hij conclusies die nergens op slaan. Maar het is wel een eigentijds document dat met veel zorg en waardering werd samengesteld over een dorp in de zogenaamde bible belt. Dat deze ontwikkelingen drastisch afwijken van die in andere dorpen en steden geloof ik niet. Maar het idee is natuurlijk aantrekkelijk : Urk was een eiland in de Zuiderzee. Het eilandgevel heeft al meedere mooie boeken opgelerd (denken we maar aan de boeken van Boudewijn Büch). Persoonlijk hou ik meer van de schrijfstijl van Frank Westerman, maar met dit boek zet zich een getalenteerde journalist op de kaart.