Gefragmenteerde geschiedschrijving

Luc  Steensels Luc Steensels
11 mrt 2025

Ik zocht en vond dit boek van Jos Vandervelden, nadat ik op zoek gegaan ben naar zijn meest recente werk 'De mooiste geschiedenis van België'. Ik waardeerde dit boek met 5 sterren omdat het een unieke schakel creëert tussen schilderijen van Belgische kunstenaars en maatschappelijke ontwikkelingen. Werkelijk een uniek boek dat ik aan iedereen warm aanbeveel. In dit boek etaleert Jos Vandervelden ook al zijn aangename vertelkunst. En je komt ook heel wat leuke wetenswaardigheden tegen van plaatsen in Vlaanderen, waaraan historische feiten gekoppeld kunnen worden. Natuurlijk is Vlaanderen maar een zakdoek groot en heeft het wat mij betreft ook een beetje de nare bijsmaak van de Vlaamse ultrarechtse beweging, het blijft mijn geboortegrond en de regio waar ik leef, woon en werk. Het boek valt uiteen in 50 apart leesbare stukken die worden opgeleukt mat actuele foto's van mede-auteur Alexander Dumarey, maar ook met talrijke historische afbeeldingen in verband met de beschreven geschiedenis. Dus al bij al een geslaagd opzet, al mis ik soms de wat overkoepelende en relativerende blik van de historicus om alles in een ruimer perspectief te plaatsen.

Meer recensies van Luc Steensels