Hogere verwachtingen

Luc Steensels 13 mei 2024
Ik heb tot hiertoe alle boeken die van Joost De Vries verschenen zijn, met veel plezier gelezen. Ik vind hem een begenadigd schrijver, die vanuit een brede interesse (maar toch vooral vanuit zijn passie voor de geschiedenis) erg mooi werk heeft afgeleverd. Een reden temeer waarom ik met zeer hoge verwachtingen aan dit boek begonnen ben. Bovendien las ik dat het zijn beste roman tot hiertoe zou zijn (hetgeen ik durf betwijfelen). Ik zag de auteur ook op een tv-uitzending van Eus, waar zijn boek (zeer lovend) besproken werd. Hij maakte toen een erg onzekere indruk op mij, alsof hij zelf twijfelde aan de kwaliteit van het boek. Een andere lezer van Hebban schrijft terecht dat hij het de lezer niet gemakkelijk maakt. De Vries etaleert graag zijn belezenheid en intelligentie. Daardoor komt het hele verhaal wat gekunsteld over en voel je dezelfde onzekerheid in de opbouw van deze 'liefdesgeschiedenis'. Het verhaal speelt zich af in meerdere continenten en op verschillende tijdstippen in de geschiedenis. In die zin is het zeker een interessant boek, maar ja, toch ben ik ontgoocheld over het resultaat : ik had er gewoonweg veel meer van verwacht.

Meer recensies van Luc Steensels