Intelligente introspectie

Luc  Steensels Luc Steensels
18 mrt 2021

Deze roman vond ik tussen de nieuwe boeken in de bib. Een nieuwe Vlaamse schrijfster (althans voor mij) met een intrigerende titel waarin gerefereerd wordt naar de moraalfilosoof Spinoza. Ik moet bekennen dat je in het begin wel even moet doorzetten in deze roman van Els Moors. Maar dan beleef je toch echt wel een zeer aangename literaire ervaring. Aan de ene kant is het een allerindividueelste (soms rauwe, maar altijd eerlijke) impressie van allerindividueelste emoties van een mature vrouw. Aan de andere kant staat ze midden in het leven en denkt ze na over de grote vraagstukken waariover ze dan nog zeer sterke dingen schrijft (bij voorbeeld haar reflecties over het begrip tijd blijven beklijven).Het is een sterk autobiografisch werk. Het gemak waarin ze haar sexuele avontuurtjes dirigeert en beschrijft, staat in contrast met het allesomvattende verlies van de grote liefde die in het boek H. wordt genoemd. En ondanks alle rationalisties blijft deze sterke verbinding overheersen. Het zegt iets over de psyche van de vrouw en de kracht van de liefde. Waardevol boek, en zeker doorzetten als je erin begint te lezen!.

Meer recensies van Luc Steensels