Sveistrup neemt je mee in een ondoorgrondelijke zaak….wie speelt dit zieke spelletje?
Wie speelt er nou uiteindelijk dat stomme spelletje? Is het iemand uit het verleden? Heel veel vragen, maar heel weinig antwoorden. Een goed doordachte, geesteszieke moordenaar, speelt een naar spelletje. Sveistrup neemt je mee in een ondoorgrondelijke zaak, waarbij de lezer elke keer weer op een andere spoor wordt gezet waarbij je denkt dat je uiteindelijk teleurgesteld wordt achtergelaten. Maar niks is minder waar….
Koekoeksjong is geschreven door Søren Sveistrup. Sveistrup is bekend als scenarioschrijver van “ The Killing “. Sveistrup maakte zijn thrillerdebuut met “ Oktober”, wat op Netflix een serie werd onder de naam “ Kastanjemanden”. Koekoeksjong is zijn tweede thriller.
Koekoeksjong werd vertaald door Mattijs Warbroek, een boekvertaler vanuit het Zweeds, Deens en Engels. Warbroek vertaalde onder andere ook “ De hoge kust.” van Lina Areklew.
Het boek is in Nederland uitgegeven door A.W. Bruna uitgevers 27 Mei 2025.
Koekoeksjong kan los gelezen geworden. Het verhaal pakt wel terug op de voorganger “ Oktober”, maar als je die niet hebt gelezen, is het verhaal prima te volgen.
Het verhaal is opgedeeld in 5 delen, waarvan het eerste deel begint in het verleden. De andere vier delen spelen zich af in het heden.
We volgen de hoofdpersonen Mark Hess en Naia Thulin. Een onderzoeker en een rechercheur, die weer samen moeten gaan werken nadat ze al eerder samen aan een zaak hebben gewerkt en een relatie hebben gehad. Inmiddels zijn ze beide een andere weg in geslagen en komen ze bij deze zaak weer bij elkaar, wat tijdens hun samenwerking meermaals zorgt voor ongemakkelijke momenten.
Ze krijgen een zaak waarbij er verbanden lijken te zijn met andere zaken, als er kort op elkaar meerdere moorden worden gepleegd die verband houden met deze zaak wordt de nood hoog om snel te handelen.
Tijdens het oplossen van deze zaken volgen we meerdere verhaallijnen waarbij er elke keer kleine details naar boven komen, maar die niet de antwoorden geven die ze zoeken.
Als iedereen het lijkt op te geven en de oplossing tot een teleurstellend antwoord lijkt te eindigen neemt het verhaal toch weer een spannende en onverwachte wending.
In het verhaal wordt je vaker op het verkeerde been gezet. Je denkt meerdere keren dat je eindelijk weet hoe het in elkaar zit, waarna blijkt dat het toch anders is. Er wordt geen gebruik gemaakt van ingewikkelde woorden, waardoor het vloeiend te lezen is.
Je wil bij elke pagina doorlezen om meer te weten te komen. Ondanks dat het een dik boek is, heb je dit niet in de gaten.
Het verhaal volgt veel verschillende personages, wat het soms lastig maakt om te schakelen in de verschillende personages. Ik moest elke keer weer nadenken wie nou wie was en wat zijn of haar rol was in het verhaal.
Door het succes van “Oktober” had ik voor deze thriller hoge verwachtingen. Mijn hoop was dat er spanning in zou zitten, een goed verhaal en een ontknoping die ik niet snel zou vergeten. Het is Sveistrup gelukt om aan mijn verwachtingen te voldoen en zet weer een spannend Scandinavische thriller op de boekenplank.
Tot het laatst blijft het spannend en houdt het boek je in zijn greep. Als echt Scandinavische thrillerlezer, kun je deze zeker aan je TBR toevoegen.
Het boek is in Nederland uitgegeven door A.W. Bruna uitgevers 27 Mei 2025.