De details in het boek zorgen voor nog meer karakter.
Ik geef het 4,5 sterren.
De details in het boek zorgen voor nog meer karakter. We maken een reisje naar het Zuiden van Nederland en maken kennis met een nieuwe rechercheur die terugkeert naar zijn roots, wel met een donker randje.
We maken kennis met Alex Nievelsteijn, een rechercheur die terugkeert naar zijn roots in Limburg. Alex is de afgelopen jaren werkzaam geweest in het bruisende Amsterdam. Om zijn verleden daar te ontvluchten lijkt het hem een goed idee om toch weer een nieuwe baan in Limburg te zoeken. Hij vindt al snel een nieuwe baan, wat hij niet weet is dat dit rooskleuriger lijkt dan dat het daadwerkelijk is. Al snel achtervolgt het verleden uit Amsterdam hem naar Limburg, dit zorgt voor de nodige spanning. Ondertussen werkt Alex aan een oude zaak, hij zet alles op alles om de zaak alsnog op te lossen, waarbij hij tegen veel weerstand aanloopt.
Terugkeer is het eerste deel in de MERGELLANDMOORDEN, wat in Juni 2025 is uitgekomen door thrillerauteur Michael Berg. Berg is ook bekend van de boekenserie “Chantal Zwart“ waarvan 5 delen zijn uitgekomen.
Het boek werd uitgegeven door Ambo Anthos uit Amsterdam, o.a. uitgever van de boeken van Simone van der Vlugt, Sally Rooney en Nicci French.
Ik het boek volgen we wee verhaallijnen, die van de dader en die van Alex Nievelsteijn. Ieder hoofdstuk wordt aangeduid met de dag en datum of het hoofdstuk wordt geduid met Eerder, zodat het duidelijk is welke verhaallijn het is.
Het boek begint met één van de slachtoffers, hierna maken we eerst kennis met Alex en krijgt het verhaal steeds meer karakter en sfeer. Berg gebruikt regelmatig wat Limburgs dialect in het boek, dit zorgt ervoor dat het boek echt een eigen karakter heeft en dit brengt de Limburgse sfeer tot leven. Ook details die worden beschreven, over de omgeving en een stukje geschiedenis over de Zilverzandgroeve maken dat je tijdens het lezen ook een beetje in Limburg bent. Berg zuigt je mee in dit verhaal, de zoektocht en de spanning rondom Alex zijn verleden. Aan het einde van het boek blijven er wat vragen onbeantwoord, waarvan je hoopt dat je die in deel 2 te weten krijgt. Berg krijgt het voor elkaar om een personage een eigen karakter te geven waarbij je meeleeft alsof het iemand is die je kent en hij maakt het in sommige fases ook behoorlijk luguber, wat hoort bij een goede thriller.
Het boek leest vlot, zonder ingewikkelde woorden, wellicht moet je soms het Limburgse dialect even door de translater halen ;). De hoofdstukken die over de dader gaan zijn vaak wat korter, wat zorgt voor vaart tijdens het lezen.
Wat mij vooral dreef om dit boek te lezen is dat het een Nederlandse thriller is. Ik lees die persoonlijk heel graag, omdat het herkenbaar is als het gaat over een bepaalde streek of gebouwen etc. Met op de kaft een typisch Limburgs huisje en de mysterieuze lucht erachter, maakte ook dat het nieuwsgierigheid wekt. Het boek kwam veel voorbij op de socials en werd gelijk goed beoordeelt, dit werkt en veroorzaakt bij mij dan vaak een leesdrift. Ook al kende ik Berg nog niet van zijn eerdere werk, weerhield mij dit absoluut niet.
Dit boek verdient een plekje tussen de Nederlandse literaire thrillers op je boekenplank. Het is spannend, heeft een goed verhaal en je wil meer lezen over Alex en het mooie Zuid-Limburg. Ik kijk uit naar de volgende delen, maar nog even geduld, want in 2026 worden deel 2: Vergelding en deel 3: Finale uitgebracht. Aanrader dus!