Een boek wat je meeneemt naar het jaar 1901 in Oxford. Vol met mysterie, spanning, de liefde voor boeken en het historische gevoel van het oude Engeland begin 20e eeuw.
“Het geheim van de boekbinder.” Is geschreven door A.D. Bell en wordt uitgegeven door uitgeverij Luitingh-Sijthoff op 27 Januari 2026.
Bell woont in Oxford en schrijft met dit boek de eerste roman. Als ik A.D. Bell op ga zoeken kan ik er vrij weinig over vinden, dus ook in het echte leven is A.D. Bell een mysterie. Is dit een man of een vrouw, hoe ziet deze persoon eruit en komen er meerdere boeken onder deze naam?
Lilian Delany is een leerling boekbindster en woont bij haar vader boven Delany’s Rare Books, haar vaders boekenwinkel. Lilian is al drie jaar in de leer bij boekbinder John Caxton en is erg getalenteerd, ze hoopt dan ook dat ze in de toekomst als boekbindster aan de slag kan gaan. Als ze voor een opdracht wordt gevraagd voor het binden van een boek, krijgt ze onbedoeld een boek mee waar een groot mysterie achter schuil gaat. Lilian gaat helemaal op in het oplossen van dit mysterie, dit gaat gepaard met verlies, angst en heel veel gedrevenheid. Ondanks het gevaar dat Lilian loopt, kan ze het niet achter zich laten en zet ze alles op alles om het mysterie op te lossen, dan pas zal ze rust vinden.
Ik kreeg dit boek om een recensie te schrijven. De informatie over het boek sprak mij gelijk aan, omdat ik echt houd van historische verhalen die zich afspelen in Engeland en dan voornamelijk literaire romans. De achterflap gaf aan dat het ging om een vrouw die de ambitie had om boekbindster te worden, dus boeken zouden centraal staan dacht ik en het verteld dat er een mysterie is rond een boek. Dit zorgde ervoor dat de lat hoog lag, want het zijn de perfectie ingrediënten voor een boek wat mij echt zou bekoren. Dus ik ben met hoge verwachtingen gaan lezen.
Deze verwachtingen zijn volledig waar gemaakt en wat heb ik genoten van dit boek. Dit boek heeft voor mij alles wat het nodig heeft. Er zit spanning in, een mysterieuze sfeer, het neemt je mee in het oude Engeland met de stoomtrein en de sombere typische verstedelijking in de stad. Het hoofdonderwerp zijn de boeken, zoals mijn verwachting was, en dit komt op verschillende manieren terug in het boek. De beschrijving van de geur die boeken hebben, de passie om een boek weer tot leven te wekken met de mooiste omslagen en dat boeken zoveel meer zijn dan alleen een kaft met wat papier.
Citaat uit het boek:
“ Als kind hadden zeldzame, stoffige boekwerken mijn leven bepaald en het vorm en betekenis gegeven. In het doolhof van kamers in mijn vaders winkel stonden boeken die ouder waren dan ik met mijn kinderverstand kon bevatten, boeken die koningen hadden zien afbrokkelen en oorlogen uit het geheugen hadden zien verdwijnen. Boeken blijven bestaan, zou mijn vader zeggen. Zij houden stand, wij niet.”
Wat ook typerend was in het boek, was de rolverdeling tussen man en vrouw. Lilian wordt door zowel haar vader als haar meester klein gehouden, terwijl Lilian een groot talent heeft voor het boekbinden. Ze krijgt van haar meester een schamel salaris tegenover de diensten die ze verricht en het is niet vanzelfsprekend dat ze als vrouw gaat boekbinden. Haar voormalige vriendje ging ervan uit dat ze moeder wilde worden, terwijl Lilian dit nog helemaal niet zag zitten en juist carrière wilde maken. En als Lilian wordt uitgenodigd bij het Guild of Women Binders blijkt dat deze vrouwen worden ingezet als fabriekskrachten in plaats van echt getalenteerde boekbindsters.
Citaat uit het boek:
“ Mijn wereld was klein, ingebed tussen muren van Cotswoldssteen, dun geperst als papier. Ik hield ervan maar toch schuurde het, en toen zich een kans voordeed om die muren te doorbreken, greep ik hem met beide handen aan en dacht ik niet na over de gevolgen. Want echt, dacht ik in al mijn naïviteit, welk gevaar kon er nou schuilen in een boek?”
Dit boek is een echt een aanrader als je houdt van mysterie, historie en de Engelse setting van begin 20e eeuw. Een boek wat je niet weg kan leggen, waarvan je hoopt dat er nog een deel wordt geschreven en wat je dichtslaat met een zucht van genoegdoening. Bell mag met nog heel veel van dit soort boeken komen!