Nederland als gidsland
"Zo, en nu maar knus naar jullie warme nestjes. En denk erom: oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker!"
De in België geboren en getogen Karel Michiels heeft altijd een zwak voor Nederland gehad. Dit begon als kind met de Nederlandse televisie. De Fabeltjeskrant, Swiebertje en Pippi Langkous. De televisie gaf informatie, plezier en ontspanning in een tijd waar er nog geen internet was. Toen hij met school op bezoek ging bij een Nederlandse basisschool zag hij daar gemengde klassen, iets wat in België in die tijd nog niet het geval was.
Ook later bleef Nederland een gidsland voor de auteur. Televisie, cabaret, politieke satire, coffeeshops, in Nederland liep men voorop. Het was allemaal net wat vrijer. De auteur ziet ook de verschuiving die plaatsvond in de laatste jaren, de verruwing en verrechtsing van de samenleving waarover hij zich ook kritisch durft uit te spreken. Toch kijkt hij ook met verwondering naar hoe Nederland omgaat met extreemrechtse partijen die niet uitgesloten worden van het politieke debat. Ongeacht de mogelijke gevolgen, geeft hij aan de Nederlandse politiek een stuk boeiender en grappiger te vinden dan de Belgische.
De auteur is niet alleen maar positief en legt uit dat hij met hufters en hossers weinig heeft. Door zijn werk heeft Michiels met vele (bekende) Nederlanders gesproken en deze worden genoemd in het verhaal. Ook zijn vriendengroep bestaat voor een groot deel uit Nederlanders.
Of Nederland nu nog steeds een gidsland zou kunnen zijn vraagt de auteur zich af, maar hij geeft aan dankbaar te zijn dat het voor hem wel het geval is geweest.
Michiels is auteur en freelancejournalist. Hij is erg thuis in voetbal, cabaret en politiek. Ook maakte hij documentaires voor de VPRO en VRT. In dit boek vertelt hij enthousiast over zijn liefde voor Nederland. Hij gaat terug naar zijn kindertijd, erg leuk om al die oude programma's en liedjes voorbij te zien komen in dit verhaal. Naast het verleden kijkt hij ook naar de actualiteit. Het komt duidelijk naar voren dat de auteur nostalgische gevoelens heeft richting Nederland, maar laat ook zien dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden van tolerantie naar verrechtsing en verruwing.
Het boekje bestaat uit korte hoofdstukken, met originele titels. Persoonlijk sprak vooral het eerste deel mij erg aan, het stukje over de kindertelevisie en cabaret in die tijd (Toon Hermans blijft een icoon). Het is de auteur gelukt om met een brede blik te kijken, zowel cultureel, historisch, maatschappelijk en politiek. Het wordt duidelijk dat hij Nederland en zijn ervaringen met Nederlanders een warm hart toedraagt zonder dat hij het verheerlijkt.
Tijdens het lezen vroeg ik me wel meermaals af waarom de auteur dan niet in Nederland is gaan wonen, maar daar heeft hij ook een duidelijk antwoord op.
Interessant om vanuit de ogen van een "buitenlander" naar ons land en de ontwikkelingen te kijken.
Ik wil Uitgeverij Best in Books en het Boekencafe hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.