Een hartverwarmend, spannend en leerzaam boek
Sloeber weet precies welke dag het is. Hij wil deze dag het liefst overslaan.
Sla- over-dag.
Doorstrepen op de kalender.
Door-streep-dag.
Klaar. Over. Dag!
Maar dat kan niet. Vandaag moet hij laten zien wat hij kan. Voor een cijfer. Di-plo-ma-dag.
Sloeber zit op school, een school voor hulphonden net als zijn broers en zus. Zijn ouders zijn ook hulphonden. Sloeber wil liever gewoon hond zijn, achter poedelmeisje aanrennen en spelen in het park. Hij bedenkt een plan, en tijdens de diplomadag gaat hij ervandoor. Fluitmans kan roepen wat hij wil, Sloeber rent weg. Hij heeft veel lol maar dan...wordt hij meegenomen door de opruimdienst en in het asiel voor mislukte dieren gestopt. Daar ontmoet hij een angstige haas, een chagrijnige vieze kat en een giraf met een zwenknek. Kunnen de dieren ontsnappen?
Toen ik 'Sloeber' voorbij zag komen was mijn interesse meteen geweekt. Wat een geweldige cover! Ook het verhaal leek me erg leuk. Mijn verwachtingen zijn niet teleurgesteld! Het verhaal begint met een kennismaking van Sloeber en zijn familie waarna de lezer meekijkt in een dag in het leven op de hulphondenschool. Er zit een mooie opbouw in het verhaal. Het start rustig, maar eenmaal in het asiel van mislukte dieren gaat het verhaal in vliegende vaart verder en bouwt de spanning op, zonder dat het voor kinderen té spannend wordt. Er zit ook veel humor in.
De 'vanaf' leeftijd voor dit boek is zeven jaar. Afhankelijk van het leesniveau zullen kinderen misschien wel wat hulp nodig hebben. Er komen wat langere en voor kinderen moeilijkere woorden in voor, waardoor het juist ook heel leerzaam kan zijn. De bladspiegel is ruim opgezet, de letters zijn duidelijk en de zinnen kort, regelmatig bestaat een zin uit een enkel woord. Dit vergroot de leesbaarheid. Bepaalde woorden zijn onderbroken (zie citaat) om er nog meer nadruk op te leggen. Scholten maakt gebruik van allerlei leuke woordspelingen (ook leuk voor volwassenen!), opsommingen en herhalingen.
"Sloeber ziet overal schoenen. Hardloop-schoenen. Snuffel-schoenen. Hak-schoenen. Sluip-schoenen. Veter-schoenen. Punt-schoenen. Klittenband-schoenen. Gesp-schoenen. Gym-schoenen".
De woordkeuze, schrijfstijl en inhoud maken het ook heel geschikt voor oudere kinderen en als voorleesboek. De korte zinnen en de verschillende dieren nodigen uit tot leuke stemmetjes, spelen met intonatie en het leren van nieuwe woorden.
Kinderen kunnen dit lezen als een leuk, spannend verhaal over een (hulp)hond maar er gebeurt meer. Het is een verhaal over verwachtingen, doorzetten, samenwerken en elkaar helpen. Het laat zien dat we verder moeten kijken dan iemands uiterlijk, dat je door elkaar te leren kennen vriendschappen kunt opbouwen. Sloeber wil zijn eigen weg vinden, hij gaat zijn dromen achterna maar ontdekt ook dat zijn situatie zo slecht nog niet was. De karakterontwikkeling is heel natuurlijk en mooi gedaan. De samenwerking van de dieren laat ook zien dat je dingen kunt bereiken door ervoor te gaan. Dat succes niet alleen maar een goed rapportcijfer is.
De lay-out vind ik echt schitterend! Eefje Kuijl heeft voor dit boek heel wat illustraties gemaakt. Ze zijn hartverwarmend, kleurrijk en ondersteunen het verhaal. Er zit humor in en leuke details, zoals de paginanummering.
Ik kan nog veel meer zeggen over dit leuke boek, maar beter is het zelf te gaan lezen!
Ik wil Uitgeverij Ploegsma en het Boekencafe hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.
Sla- over-dag.
Doorstrepen op de kalender.
Door-streep-dag.
Klaar. Over. Dag!