Bijen zijn onmisbaar!

Maartjeleest Maartjeleest
16 mrt 2026

“Er is een scheurtje te zien in de melkwitte eierschaal, en een klein wit neusje prikt door de leren huid van het eitje heen”.

Nora is de eerstgeborene van bijenvolk Ons Volk. Het nieuwe bijenseizoen is begonnen. Nora moet nog veel leren over het reilen en zeilen van haar volk. Er zijn veel taken die de bijen moeten uitvoeren. Samen met Izzy en andere zussen maakt ze van alles mee, mooie, spannende en verdrietige momenten.
De dertienjarige Peter heeft van zijn opa veel over bijen geleerd en als zijn opa overlijdt erft hij de bijenkasten. Hij doet zijn uiterste best om de bijen goed te verzorgen. Zijn oma steunt hem hierbij.

Het boek bevat veel informatie over het wel en wee in een bijenvolk. Het leven van een bij van geboorte tot dood wordt beschreven. De verschillende functies en hoe deze uitgevoerd worden, hoe bijen eten en drinken, het intensieve proces van honing maken (de term ‘vloeibaar goud’ begrijp ik helemaal), de verschillende soorten voedsel die zij tot zich nemen zowel uit de natuur als binnen in de bijenkast en het vervaardigen van de raten. Bijen maken alle cellen zelf, de koningin legt eitjes en de jonge bijen worden gevoed en opgeleid. Er is ook veel gevaar voor de bijen, buiten in de natuur maar ook in de kast, zo komt er een hoornaar op bezoek.
Wat opvalt is dat bijen hele harde werkers zijn, ze geven alles (soms zelfs hun leven) voor het voortbestaan van het volk.
De verhalen vanuit het bijenvolk worden afgewisseld met korte stukjes over Peter. Op die manier snapt de lezer bepaalde handelingen die door de bijen als dreiging worden gezien, maar nodig zijn voor het volk

Toen Paul Boot mij benaderde over zijn boek, was ik meteen geïnteresseerd. Het gaat al jaren niet goed met de bijenpopulatie terwijl bijen van essentieel belang zijn voor ons ecosysteem en onze voedselvoorziening.
Ik vind het een heel mooi initiatief van de auteur. De informatie is interessant en het is leuk hoe de lezer wordt meegenomen in het volk, de bijen komen zo tot leven o.a. door hun gesprekken en de leuke “bijengrapjes”. Helaas vond ik de uitwerking niet zo goed. Het boek heeft 268 pagina’s en ik mistte vaart in het verhaal. Bepaalde dingen werden heel erg uitgebreid beschreven en/of herhaald. Ook in de stukjes over Peter stonden wat mij betreft dingen die niet bijdroegen aan het verhaal. Het boek is een kinder/jeugdboek maar ik denk dat het voor kinderen best lastig is en wat langdradig.
Verder bevat het boek erg veel fouten, ik heb hierover contact gehad met de auteur. Dit werd heel positief opgepakt. Wat mij betreft een prachtig initiatief, interessante informatie maar een wat teleurstellende leeservaring.

Tijdens het lezen dacht ik meermaals dat het verhaal zich heel goed zou lenen voor een beknopt boek met plaatjes, zodat de waardevolle informatie meer gaat leven.

Ik wil Paul Boot hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Meer recensies van Maartjeleest