Feelgood om bij weg te dromen

Maartjeleest 20 januari 2026
3.5 sterren
Voor alles is een eerste keer. Toen Ilona van Luiting-Sijthoff een leesclub aankondigde voor Jill Mansell ‘virgins’ was mijn interesse gewekt.Waar je bij dit boek niet omheen kunt is de prachtige lay-out, inclusief kleurrijke sprayed edges.

“Het was alsof iemand haar een doos chocoladetruffels had voorgehouden en hem toen snel weer had teruggetrokken omdat die doos niet van jou was”

Mansell neemt haar lezers mee naar het dorpje Starbourne in de Cotswolds. Op het daar aanwezige landgoed is Nick Callaghan beheerder van luxe vakantievilla’s. Hij ontmoet Nella Hughes en denkt dat zij geschikt zou zijn voor een openstaande functie in zijn bedrijf, maar Nella woont te ver weg en werkt bovendien al voor de ietwat excentrieke Tommy. Als ze daar niet kan blijven besluit ze toch voor Nick te gaan werken, met enige twijfel want ze vindt hem meer dan leuk.
De verhuur van de villa’s loopt als een trein en op een dag komt de Amerikaanse actrice Lizzie naar Starbourne, zij wil wat uitrusten van haar intensieve baan. Wel heeft ze de opdracht gekregen een boek te schrijven, met behulp van een ghostwriter. Lizzie wil even geen mensen zien maar eenmaal in de villa verveelt ze zich en ontmoet ze steeds meer mensen. Ze vindt Nick een leuke man, maar botst met de stille dorpsbewoner Matthew. En wat is het geheim dat ze met zich meedraagt?

“Denk jij ook weleens aan mij” begint met een plattegrondje van Starbourne waardoor de lezer zich een voorstelling kan maken van het dorpje, door de beeldende manier van schrijven wordt dit versterkt. Het reilen en zeilen van het bedrijf van Nick is een creatieve en slimme zet van de auteur. Het biedt een ideale gelegenheid om nieuwe personages te introduceren en onderlinge contacten in gang te zetten.

Aan personages geen gebrek in dit verhaal. De lezer maakt kennis met een bont gezelschap aan mensen. Nick en Nella spelen een grote rol. Harde werkers met een groot hart. Actrice Lizzie heeft het imago van een echte ster, maar in Starbourne blijft er van haar sterallures weinig over en blijkt zij een sympathieke vrouw met het hart op de goede plek.

Dan zijn er nog de vele bijrollen die allemaal toch belangrijk zijn in het verhaal. Ghostwriter Cami, dorpsbewoner Matthew en zijn dochter Maeve, Esme van de pub, Hugo en Tristan de zoons van de landgoedeigenaar, Tommy en zijn rivaal Jed, een social media kunstenaar en zijn assistent. Mansell heeft de personages allemaal uniek verhaalt en weet hen op een leuke manier samen te brengen.
Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn en dat komt ook naar voren in dit verhaal. De meeste personages hebben een rugzakje, hier ligt niet de nadruk op maar het geeft het verhaal net een extra laagje.

Het verhaal is geschreven vanuit wisselend perspectief waardoor de lezer een bredere kijk krijgt op zowel de personages als de gebeurtenissen. Er zijn leuke dialogen die variëren van serieus, hartverwarmend tot humoristisch.
Het epiloog is een mooie toevoeging en Mansell weet alle personages en gebeurtenissen knap samen te brengen.

Zijn alle personages even realistisch? Nee, dat niet en het verhaal bevat ook wel veel toevalligheden. Er zit ook vrij veel voorspelbaarheid in maar er zijn ook onverwachte wendingen. Verwacht geen enorme diepgang, maar wel een heel vermakelijk en origineel verhaal met lieve, grappige personages en gebeurtenissen waarbij de lezer lekker kan ontspannen en wegdromen naar het pittoreske Starbourne

Ik wil uitgeverij Luiting-Sijthoff en @ilonaslevenbijls hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar en de leuke leesclub.

Meer recensies van Maartjeleest