Een boek over emoties en het toepassen van EFT

Maartjeleest 30 januari 2026
"Jippie, wat is kloppen fijn. Klop, klop, klop, ik voel me helemaal TOP!"

Lotte is een vrolijk meisje. Ze speelt heel graag met haar knuffelbeer Bas en haar hond Rakker. Maar Lotte is soms ook bang, dan denkt ze aan dingen die verdrietig zijn ook al zijn die dingen niet gebeurd. Wat als papa en mama uit elkaar gaan of wat als Rakker gewond raakt. Dan is ze helemaal niet vrolijk meer. En soms gebeuren er ook echt vervelende dingen. Als oma boos wordt of ze bang is in het donker.
Gelukkig weet mama raad. Ze klopt op speciale plekjes op Lottes hand, gezicht en romp. Mama zegt er ook nog iets bij en dan... Lotte is weer blij! Het kloppen helpt.

Met dit boek geeft Yvonne Toeset op een eenvoudige manier instructie aan kinderen en hun ouders/begeleiders over EFT (Emotional Freedom Techniques). Een wetenschappelijk onderzochte methode die in te zetten is bij "negatieve" emoties. Kinderen (maar ook volwassenen) kunnen hier niet altijd woorden aan geven, door het kloppen op bepaalde accupunctuurpunten wordt de emotie minder zwaar. De methode wordt met succes ingezet op scholen (wat tot betere prestaties leidt en het gevoel van veiligheid en vertrouwen bevordert), in ziekenhuizen en bij angst en trauma.
Naast het kloppen worden ook bepaalde zinnen uitgesproken die de negatieve waarde benoemen en daaraan gekoppeld een zin als "ik ben goed genoeg" om de eigenwaarde te bevorderen.

Door het rijk geïllustreerde verhaal van Lotte maakt de lezer op een speelse manier kennis met EFT. Door de herhaling raakt een kind vertrouwt met de techniek en kan het dit ook zelfstandig toepassen. De kloppunten worden duidelijk weergegeven door middel van illustraties. Achterin het boek staat een stapsgewijze uitleg voor volwassenen of oudere kinderen.

Het omgaan met (in dit geval) negatieve emoties kan heel lastig zijn voor zowel kinderen als ouders en daar kunnen ze veel last van hebben, ook later in hun leven. Dit boek is een laagdrempelige manier om de EFT techniek aan te leren.

Een waardevol prentenboek voor jong en oud!

Ik wil Uitgeverij Parisbooks en het Boekencafe hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Meer recensies van Maartjeleest