Maartjeleest 03 februari 2026
"Maar zo werkte het leven niet. Het leven nam je mee - soms koos je goed en soms verkeerd, met alle gevolgen van dien. En toch...ze glimlachte. Er was altijd genade. Zolang je ademhaalde, was er de mogelijkheid om opnieuw te beginnen. Je koers bij te stellen. En goede keuzes te maken".

Emma heeft geen prettige jeugd gehad, als zij al volwassen is bevalt haar moeder van haar halfzusje Mia. Haar moeder overleeft het niet en zo krijgt Emma de zorg voor haar zusje. Het is een druk bestaan. Ze combineert haar werk als housekeeper in een hotel met de zorg voor haar zusje. In haar vrije tijd schrijft en illustreert ze kinderboeken. De familie Johnson springt waar nodig bij in de zorg. Emma is daar kind aan huis.
Als ze in het hotel botst op de Australische wijnboer Jacob, verandert alles. Hij is in Nederland om de wijnmarkt te verkennen. Het is liefde op het eerste gezicht. Er wordt gesproken over een toekomst samen en hoe die vorm te geven. Een emigratie wordt in overweging genomen maar dan ontvangt Emma ineens brieven die raken aan haar verleden en haar bestaan doen wankelen. Inmiddels moet Jacob weer terug naar Australië en moeten ze keuzes maken over hun liefde en hun toekomst. Ze willen dit met God doen, het uit handen geven en dat blijkt niet altijd eenvoudig.

Het verhaal begint met een korte proloog waar Emma voor haar babyzusje Mia zorgt. Daarna springt het boek drie jaar vooruit in de tijd. Als lezer voelde ik meteen sympathie en respect voor Emma. Gaandeweg het verhaal wordt er iets meer bekend over haar verleden, persoonlijk had ik daar best nog meer over willen lezen, al zou dat een boek op zich kunnen zijn.
Er is sprake van een wisselend perspectief, en de overgangen daartussen verlopen vloeiend. De belangrijkste personages zijn Emma en Jacob en de kleine Mia, haar sloot ik meteen in mijn hart. De overige personages hebben in meer of mindere mate ook een aandeel in het verhaal. Vriendin Jacky is een leuke toevoeging! Kooijman schrijft erg gedetailleerd, waardoor het verhaal tot de verbeelding spreekt, maar voor mij haalde het ook de vaart wat uit het verhaal. Dit terwijl de relatie tussen Jacob en Emma juist heel snel ontstaat.
Het einde is redelijk voorspelbaar maar door de verschillende plotwendingen blijft de lezer toch nieuwsgierig Vooral als Emma brieven ontvangt van iemand waar ze liever niet mee geconfronteerd wil worden. Het verhaal is heel toegankelijk geschreven met leuke dialogen en een fijne afwisseling tussen humor en wat zwaardere onderwerpen. Het christelijk geloof speelt een heel belangrijke rol. Hier kan men lering uit trekken. Hoe maak je keuzes met God en hoe kan je Hem vertrouwen. Een mooie les, al kregen de personages steeds wel heel snel/makkelijk een antwoord of rust van boven.
Hier en daar was het voor mij allemaal iets te zoet. Doordat het een duidelijk christelijk boek is, komt er geen spice en grof taalgebruik in voor.
De boekjes die Emma ontwerpt klinken erg leuk! Misschien een idee Mirjam Kooijman ☺️

Een romantisch verhaal over keuzes, veerkracht, vertrouwen en vol geloof, hoop & liefde.

Ik wil uitgeverij Scholten en het Boekencafe hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

3.5 sterren

Meer recensies van Maartjeleest

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.