Meeslepend en hartverscheurend

Maartjeleest Maartjeleest
18 mrt 2026

"Sommige gebeurtenissen zijn onomkeerbaar. Er zijn deuren die alle andere paden die je had kunnen nemen voor je afsluiten. Een enkel moment in je verleden ontneemt je een toekomst en veroordeelt je tot een levende dood".

De familie MacBride runt een schapenbedrijf in de outback van Australië. Oudste zoon Walter zal het bedrijf overnemen en Matt, de jongste zoon heeft plannen voor de toekomst buiten het bedrijf. Dan is er een vreselijk ongeluk waarbij vader Phil en Walter overlijden. Matt overleeft het ternauwernood maar heeft een lange weg van herstel te gaan. Na een periode in het ziekenhuis komt hij thuis bij zijn moeder en zijn zus, Rose. Met behulp van Miles (die tijdelijk op het bedrijf is) kan Matt steeds meer. Dan treft het noodlot hen opnieuw en komt Matt voor moeilijke keuzes te staan, keuzes die gevolgen hebben voor het bedrijf, maar ook voor de MacBrides persoonlijk. Welke geheimen deel je en welke niet...

In drie delen neemt Stedman de lezer mee in het leven van de MacBrides in de outback van Australië. De tragedies die hen treffen laten diepe sporen na. De lezer volgt hen decennialang waarbij de invloed van trauma duidelijk aanwezig is. Matthew staat voor onmogelijke keuzes, morele dilemma's. Wanneer vertel je de waarheid en wanneer hou je het geheim, juist ook om de mensen om je heen te beschermen. Ook persoonlijk moet hij keuzes maken, offers brengen. De emoties zijn rauw en voelbaar, niet melodramatisch maar menselijk en echt. Juist daarom komt dit verhaal zo binnen.
De personages en hun onderlinge verhoudingen zijn zo uitgewerkt dat het voelt alsof je als lezer met hen meeloopt, deel uitmaakt van hun leven. Het verhaal kent vele bijfiguren, waar deze vaak slechts op de achtergrond figureren, zijn ze in dit boek meer aanwezig en voegen echt iets toe. Ook hun levens zijn niet vrij van moeiten en geheimen.
Door deze bijfiguren krijgt de lezer ook een goed beeld van het leven in een kleine gemeenschap in de uitgestrekte outback.
De outback die Stedman weet te verwoorden alsof je een film kijkt. Je ziet de eindeloze rode vlaktes, je voelt het stof, de wind, de droogte, de enkele bomen die stand hebben gehouden. Het is een afspiegeling van het leven.

Stedman heeft voor dit verhaal de tijd genomen, gelukkig maar, want daardoor bouw je als lezer een band op met de personages en komt het nog meer binnen. Haar beeldende, soms poëtische schrijfstijl versterken dit nog meer. Het wist mij diep te raken en liet me ook niet meer los.

"Een leven zo ver" is een meeslepend en hartverscheurend verhaal over verlies, verantwoordelijkheid, keuzes en geheimen. Maar ook een verhaal van hoop, liefde en menselijke veerkracht.

Ik wil uitgeverij Luiting-Sijthoff hartelijk bedanken voor deze onvergetelijke leeservaring.

Meer recensies van Maartjeleest