een Origineel verhaal over helden voor jong en oud

Maartjeleest Maartjeleest
13 mrt 2026

“We rekenen erop dat u bij de volgende vergadering, dat is over drie maanden, hier verschijnt met uw kronieken”.

President (majesteit) Khim van Laagland wil dolgraag toegelaten worden tot de Neuropatische unie, echter daarvoor zijn kronieken nodig. Kronieken vol heldenverhalen…en precies daaraan ontbreekt het in Laagland. Een land vol bange en brave burgers. De president besluit de vier beste schrijvers van het land te vragen om kronieken te schrijven, echter Khim vindt de verhalen helemaal niks en verbant hen naar Zuid-Meinië. Haar hoop is nu gevestigd op vier door haarzelf gekozen kinderen, Meike, Kalle, Wiesje en Kasper. Kinderen hebben toch heel veel fantasie? De vier kinderen gaan hard aan het werk om heldenverhalen te verzamelen elk op hun eigen manier. Gaat het hen lukken of belanden ze ook in Zuid-Meinië? Hoe loopt het af met de Neuropatische unie en wat hebben de kelders van het paleis te verbergen?

Het boek begint met een plattegrond van Laagland, inclusief een stukje van de buurlanden Bruisland en Walgië. Dit kaartje komt tijdens het lezen goed van pas. Geschreven door vier verschillende auteurs, Bram Kassen, Bert Wiersema, Roland Kalkman en Hans Mijnders, is het toch een mooi geheel geworden, knap gedaan. Het verhaal begint met de vergadering van de Neuropatische unie en de vier schrijvers die falen in hun opdracht. Daarna volgen er vier delen, waarbij alle auteurs een deel over een van de kinderen schrijven. Tenslotte volgt er een spetterende ontknoping.

Het boek is heel uitnodigend om te zien en eenmaal begonnen kon ik niet meer stoppen, wat is dit knap en leuk gedaan! Je kan het lezen als een spannend verhaal over helden maar er zit zoveel meer in. De vele woordgrapjes, zoals de namen van landen, bekende mensen (Welmoed Kool) of tv-programma’s (Grauw bloed), maar dit is niet het enige. Het is een parodie vol humor. Er zit een stuk geschiedenis in verwerkt, klimaatproblematiek, besturingsvormen, onderdrukking versus vrijheid.

Met 233 pagina’s is het goed voor urenlang leesplezier. De mooie lay-out, aansprekende schrijfstijl en fijne indeling maken het vlot te lezen. Kinderen zullen de diepere lagen mogelijk niet zien en bepaalde personages en gebeurtenissen zijn voor hen misschien onbekend, maar dit maakt voor het begrip van het verhaal niet uit en het maakt het boek uitermate geschikt om samen met volwassenen te lezen. Ook als lesmateriaal kan dit boek goed gebruikt worden.

Met de opbrengst van dit boek wordt ook nog eens een goed doel gesteund www.stichtingcolours.nl

Wat een verhaal! Ik kan hier zoveel over vertellen, maar ik zou iedereen vooral aanraden ga dit lezen!

Voor meer informatie: https://bit.ly/4k7Tx3W

Ik wil uitgeverij Columbus (Jongbloedmedia) hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar en de blogtour.

Meer recensies van Maartjeleest