Een leerzaam, leuk en informatief boek voor jong en oud

Maartjeleest 17 februari 2026
"Dus of je leren nu leuk vindt of zonde van je tijd, dit boek helpt je sowieso om sneller klaar te zijn met je huiswerk. Zodat jij meer tijd overhoudt voor andere dingen. Superslim, toch?"

In 'Train je brain', leer als een pro en hack je huiswerk!" nemen Annemarie Venemans en Esther Walraven de lezer mee in onze hersenen en hoe we die optimaal kunnen benutten.
Dat klinkt theoretisch en ingewikkeld maar de auteurs weten dit op een heel toegankelijke, begrijpelijke en leuke manier uit te leggen. De kleurrijke en ondersteunende illustraties van Geert Gratama dragen hier zeker aan bij.

Na een korte quiz begint het boek met uitleg over de hersenen (deel 1). De complexe materie van ons brein wordt heel helder en beknopt uitgelegd zodat de lezer meer begrijpt van 'de bloemkool in ons hoofd'.
In deel 2 wordt uitgelegd hoe leren werkt, hoe ga je om met afleiding, stress en fouten. Vervolgens leert de lezer in deel 3 wat werkt en wat juist niet. Een heel praktisch deel. In deel 4 vertellen de auteurs hoe je bepaalde dingen aanpakt, zoals woordjes leren, een spreekbeurt maken en omgaan met AI.

Wat een geweldig boek! Huiswerk maken is niet altijd leuk en makkelijk dat is bekend. Uitstelgedrag, afleiding, perfectionisme... Dit boek laat zien hoe de hersenen werken, vanuit die kennis leert de lezer ook waarom leren lastig kan zijn. Daarnaast geven de auteurs tal van praktische tips, leerstrategieën hulpmiddelen en toepassingen. Voor elk wat wils!
De stukjes theorie worden heel beeldend gemaakt door de illustraties en veelvuldig afgewisseld met testjes, 'work-outs', 'fun facts' 'check dit' trucs en tips' en elk deel wordt afgesloten met een korte samenvatting. Humor is volop aanwezig, zowel in de tekst als de illustraties.
Er is ook een hoofdstuk over fouten maken, met als titel 'fouten maken moet', een belangrijk hoofdstuk dat kinderen die onzeker of perfectionistisch zijn tot steun kan zijn.

Dit boek is heel geschikt voor kinderen in de laatste groepen van de basisschool zodat ze voorbereid zijn op het maken van huiswerk maar ook voor middelbare scholieren is het heel verhelderend. En voor studenten en volwassenen? Persoonlijk vind ik het voor alle leeftijden geschikt! Zelf heb ik meteen mijn boodschappenlijstje uit mijn hoofd geleerd door de tips uit het boek toe te passen. Nooit verkeerd om ook op latere leeftijd 'die bloemkool' te stimuleren.

Heb je het boek uit? Dan mag je jezelf officieel breintrainer noemen en kan je een breinmissiecontract opstellen! Veel lees- en leerplezier!

Ik wil Uitgeverij van Goor/ deleukstekinderboeken.nl en Het Boekencafe hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Meer recensies van Maartjeleest