Indrukwekkend en knap geschreven
"Voor mijn moeder voelde ik geen liefde, door mijn vader was ik verraden en God had mij in de steek gelaten"
De jonge Lex groeit op in een streng christelijk gezin. Zijn Franse vader voor wie hij veel bewondering heeft is arbeidsongeschikt. Zijn moeder is erg streng en straft hem buitensporig voor ondeugendheden, hier komt veel geschreeuw en lichamelijk geweld aan te pas. Zijn broers vinden de kleine Lex maar een lastpost en noemen hem een debiel (net zoals zijn moeder hem regelmatig noemt). Lex is een kind met een levendige fantasie en dol op dieren. Hij heeft veel vragen, onder andere over God naar wie hij wanhopig zoekt, maar deze worden als brutaal gezien en afgestraft.
Lex leert zich aan te passen, probeert zijn moeder niet boos te maken, zoekt naar de erkenning van zijn vader die het soms voor hem opneemt. Op een dag gebeurt er iets verschrikkelijks maar Lex kan er niet over praten
"In een flits besefte ik dat ik een geheim had, een geheim dat ik niemand kon vertellen en waar niemand het bestaan van mocht weten"
De gebeurtenis verandert iets in Lex, er ontstaat een boosheid die hij niet altijd in de hand kan houden. Zijn ouders komen tot een besluit, een besluit waarop Lex maar één uitweg ziet.
Elk hoofdstuk begint met een cursieve inleiding, waarin iets verteld wordt over een ruimte in het huis, waarna dit vaak weer terugkomt in het verhaal. Het geeft de lezer een beeld van de woning maar ook van wat er plaatsvond in de verschillende ruimtes.
Dit verhaal is geschreven vanuit Lex en hij neemt de lezer mee in een periode van zijn leven van ongeveer zijn zevende tot hij op de middelbare school zit.
Lex is bang het niet goed te doen, God ziet alles. Tegelijkertijd is er zijn moeder die hem buitensporig straft om kleine dingen. Wat nog meer naar voren komt is de groeiende eenzaamheid. Je ziet een kind dat gezien en gehoord wil worden, een kind met vragen zoekend naar antwoorden, een kind dat ondergaat wat er gebeurd maar het niet begrijpt.
Een kind met een grote loyaliteit naar zijn ouders, maar ook een kind dat zich niet veilig voelt, dat gestraft wordt, monddood gemaakt wordt en zijn ouders niet durft te vertellen van het vreselijke wat er gebeurd is. Zijn huisarts en zijn pake zijn altijd heel lief voor hem, hebben zij niets in de gaten?
Lex neemt de lezer mee in verschillende situaties, soms heftig maar vooral schrijnend. Het gaat je als lezer aan het hart als een klein ongelukje (een pepermuntje dat valt in de kerk), een grappige ondeugendheid, of zelfs een goedbedoelde actie wordt bestraft waardoor de onbevangenheid verdwijnt. Maar ook voel je de wanhoop, de eenzaamheid, de machteloosheid. De manier waarop hij naar de wereld kijkt past helemaal bij hoe een kind het ziet. Lex ondergaat wat er gebeurt, maar begrijpen doet hij het niet. Dat het verhaal gebaseerd is op feiten maakt het nog indringender.
Paleaux heeft een beeldende, vloeiende schrijfstijl, indringend maar niet loodzwaar. Door zijn schrijfstijl voel je je als lezer betrokken bij de kleine Lex, vertedering, verontwaardiging, machteloosheid, compassie. Paleaux weet de lezer te raken en het is voelbaar dat hij zelf veel meegemaakt heeft. Een prachtige coming of age verhaal dat ik van harte kan aanbevelen.
Ik wil Uitgeverij Ambo Anthos en het Boekencafe hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.
Enkele citaten die raken:
"Ik voelde dat ik iets miste. Ik was op zoek naar antwoorden, terwijl de bijbehorende vragen nog niet eens in mijn hoofd waren opgekomen"
"Ik moest vertrouwen op iemand die ik niet kon zien, maar die mij wel altijd zou beschermen en er altijd voor mij zou zijn. Het was misschien de bedoeling geweest om mij met die opmerking gerust te stellen. Het tegenovergestelde gebeurde"
"Je bent een debiel en een heiden! Zeg me wat je bent!"
"Elke stap die ik zette werd gecontroleerd en als ik toch over de omheining van hun geboden probeerde te klimmen werd ik hardhandig teruggetrokken".
"Ik merkte dat zijn boosheid mij niet meer zo raakte. Het deed er niet toe...Ik deed er niet toe".