Een spannend avontuur over illegale hondenhandel

Maartjeleest Maartjeleest
24 mrt 2026

"Ik kan het inmiddels niet vaak genoeg zeggen: let goed op als je ergens een hond uitzoekt!"

Liz droomt al jaren van een hond. Op een dag komt haar grote droom uit! Ze is dol op de kleine Ronja. Dan slaat het noodlot toe. Ronja wordt ziek en de dierenarts kan niets meer voor haar doen. Liz kan het niet geloven en heeft haar vraagtekens bij de fokker waar Ronja vandaan komt. Ze verdiept zich in de malafide handel van honden. Haar trouwe vrienden, Maryam, Finn en later ook Tom willen haar helpen. Ze doen allerlei ontdekkingen maar om meer te weten te komen over Ronja's fokker besluiten ze een groot risico te nemen...

Het boek heeft een pakkende start, busjes met kratten, mannen die zakendoen...wat is hier gaande?
Daarna wordt de lezer meegenomen in het leven van Liz. Het verhaal kent een mooie spanningsopbouw. De kinderen beginnen hun zoektocht naar illegale praktijken online. Ze leren steeds meer over dit onderwerp en willen ook in actie komen! Ze kijken mee in de praktijk en zetten een mooie actie op poten. Als ze meer willen weten over de fokker van Ronja wordt het pas echt spannend. De kinderen nemen best een risico. Of dat goed afloopt?

Het is duidelijk te merken dat de auteur verstand van zaken heeft. Zij werkt als teamleider bij de recherche. Er wordt onderzoek gedaan naar criminaliteit in relatie tot mensen, dieren of milieu. Hierdoor komt het heel realistisch over. Het is leerzaam in de vorm van een spannend verhaal. Er gebeuren vreselijke dingen in de hondenhandel, dat komt naar voren maar zonder gruwelijke details waardoor het voor kinderen niet té eng is. De schrijfstijl is vlot en toegankelijk en past helemaal bij deze tijd (influencers, whatsapp berichtjes etc)
De vier kinderen zitten in groep acht van de basisschool en dit is ook verwerkt in het verhaal. De eindmusical, een nieuwe school kiezen en afscheid moeten nemen van klasgenootjes...voor kinderen uit groep acht kan dit boek (h)erkenning geven in deze roerige periode. Tussen de regels door komen ook thema's als klimaat en vegetarisme aan bod. De waarde van vriendschap en elkaar helpen zijn mooi verweven in het verhaal.

Al met al een boek over een belangrijk onderwerp, waar meer bekendheid aan gegeven mag worden!

Ik wil Catoo van Vliet en Uitgeverij Sam Northerlake hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Ik geef het 3.5 sterren

Meer recensies van Maartjeleest