Leven in verbondenheid met de natuur

Maartjeleest 18 december 2025
“Steeds meer besef ik dat ik de verbinding met de natuur én met mezelf ben kwijtgeraakt. Ik leef zoals men dat van mij verwacht – niet omdat ik doe waar mijn hart ligt”.

De Rotterdamse Judith vindt als kind al rust in de natuur. Later zet ze zich op allerlei manieren in om een statement te maken tegen het kapitalisme en de consumptiemaatschappij. Als ze na haar studie op een advocatenkantoor terechtkomt trekt ze geregeld naar de Pyreneeën. Uiteindelijk neemt ze de stap om te emigreren. Ze vindt werk en een goede vriend weet een woning voor haar.
Na een bewogen periode gaat ze aan de slag op een ecologische boerderij samen met een zakenpartner, die haar helaas laat zitten waardoor het een enorme uitdaging wordt zowel praktisch als financieel. Toch houdt ze vol en via het tv-programma B&B vol liefde komt Bart op haar pad met wie ze samen de boerderij runt.

Met veel bewondering heb ik “Boer in de bergen gelezen”. Wat een inspirerend en hartverwarmend verhaal. De auteur heeft heel wat hobbels genomen en tegelslagen gekend. Door haar jeugd en de maatschappij verloor ze zichzelf, mede door de natuur vond ze zichzelf terug.
Ze zet zichzelf met hart en ziel in voor haar ecologische boerderij. De huidige monoculturen verarmen de bodem, de bestrijdingsmiddelen maken veel kapot, maar de auteur wil meebewegen in het ritme van de natuur, want ‘wij zijn natuur’. De dieren houden haar (ons) een spiegel voor en laten zien dat de kracht van een kudde zit in de samenwerking. Niet in het individu.

De auteur heeft een vlotte pen, schrijft met humor en een kritische noot, ethische kwesties komen ook aan bod. Ze vertelt haar eerlijke verhaal. Haar leven klinkt als een droom, maar het is keihard werken, tegenslagen incasseren, vallen en weer opstaan. Het verhaal is heel toegankelijk terwijl er diepgaande lessen in zitten over de schepping, de maatschappij en het leven.

‘Boer in de bergen’ is een inspirerend verhaal van een krachtige vrouw. Een verhaal over je dromen waarmaken, vallen en opstaan, waar iedereen van kan leren.
Stiekem hoop ik op een vervolg

Ik wil uitgeverij Atlascontact en het Boekencafe hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.
Ik geef het 3.5 sterren

Hieronder nog enkele mooie zinnen.

“Het leven dat de dieren hier leven lijkt zo eenvoudig, en is tegelijkertijd alles wat zij nodig hebben. Zou dat niet ook zo voor ons gelden?”

“Ik had veel verwacht van mijn leven als boer, maar dat het mijn ogen zou openen voor de oneindig fascinerende processen van de natuur, voor de ritmes en de fragiele balans tussen leven en dood, had ik niet aan zien komen.”

“Als boer hoop ik een vuist te kunnen maken tegen de roofbouw op alles wat leeft. Ik wil laten zien dat het anders kan. Lokaler, eerlijker, met meer respect voor de aarde, haar ritme en haar bewoners.

“Misschien zouden we als mens eens wat meer open moeten staan voor de lessen die de dieren ons leren”

“Wat er ontbreekt , is niet een oplossing van buitenaf maar een herinnering van binnenuit: dat we onderdeel zijn van een groter geheel, dat we niet afgescheiden maar verbonden zijn.”

Meer recensies van Maartjeleest