Zonnesteek

marbooksandmore 24 juli 2025
Naomi, Jasmijn en Loïs gaan samen op examenreis naar Albufeira. Tijdens de busreis richting de vakantiebestemming maken zij kennis met Fender, Mehmet en Kelvin die in hetzelfde hotel verblijven. Eenmaal in Albufeira trekt het zestal met elkaar op, gaan naar verschillende feestjes, en houden zich bezig met de zogenaamde Albu-challenges.

Ieder personage lijd een ander leven en heeft hierdoor andere ideeën en gedachten. Dit vond ik – zeker voor de jonge lezer die zich hier waarschijnlijk in zal kunnen vinden – een mooi element in het boek. Jasmijn houdt zich druk bezig met Tiktok, is impulsief en het kan voor haar niet uitdagend genoeg zijn. Loïs en Naomi zijn iets meer ingetogen en vinden de vele feesten, alcohol en de challenges al snel wat te ver gaan. Zij zijn voornamelijk bezig met de gevolgen die dit zou kunnen hebben. De vriendinnen spreken af om – nadat de challenges steeds gevaarlijker worden – niet meer mee te doen. Wanneer Jasmijn na een avond feesten niet is teruggekomen, maken de vriendinnen zich zorgen. Heeft dit te maken met de laatste challenge, waaraan Jasmijn misschien toch wél heeft meegedaan?

Het boek leest vlot. De personages worden in korte hoofdstukken in de derde persoonsvorm afgewisseld, waarin je als lezer af en toe ook wordt meegenomen in de gedachten van de persoon achter de Tiktok challenges. Het boek hield continu mijn aandacht vast maar miste naar mijn idee wel wat diepgang, dit kan natuurlijk komen doordat het een korter verhaal is. Het is zeker geen spannende thriller zoals we van Vermeer gewend zijn, maar wel een fijne jeugdthriller waarin actuele thema’s aan bod komen die zeker van toepassing zijn bij jongeren vanaf 13 jaar.

Meer recensies van marbooksandmore