Voordat we slapen

marbooksandmore 19 juni 2025
De veertienjarige Riley Lup verdwijnt. Na de vermissing van zeven andere kinderen doet de Ierse politie een huiveringwekkende ontdekking. Er is een geheimzinnige sekte actief die bloemen achterlaat op de plaatsen van de verdwijningen. Maanden later is de zaak opgelost mede dankzij rechercheur Murph Stonewall, toch blijft er iets knagen aan haar knagen. De sekteleiders zijn namelijk nooit gevonden en Riley Lup is nog steeds spoorloos.

Een jaar later krijgt Murph schokkend nieuws, een van de sekteleider blijkt op gruwelijke wijze te zijn vermoord. Samen met haar oude partner Simon zet ze de achtervolging in. Waar ze echter geen rekening mee heeft gehouden is dat de dader niemand minder is dan Elena Lup, de moeder die wraak neemt voor haar dochter. En Elena is niet alleen, Riley zit naast haar in de auto.

Het verhaal wisselt zich af tussen 2024 en 2025 en wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Riley, Elena en Murph. Door het perspectief van Riley krijg je stukje bij beetje meer te weten over de sekte en wat hun precieze insteek is. Bij het perspectief van Elena wordt je meegenomen in haar machteloosheid en wanhoop en ga je haar steeds beter begrijpen. Gedurende de verhaallijn rondom Murph wordt steeds meer prijsgegeven, waardoor je te weten komt om welke reden zij zo voelbaar betrokken is met de zaak. Drie personages die met veel diepgang en oog voor detail zijn neergezet. Door de beeldende schrijfstijl voelt het soms alsof je je daadwerkelijk bevind in de gebeurtenissen die afspelen in hun levens.

De onderliggende spanning is voelbaar, waardoor je als lezer constant verder wil lezen om erachter te komen hoe het precies in elkaar steekt. Verder in het verhaal komen heden en verleden langzaamaan op één lijn, waardoor je steeds dichter bij de waarheid komt. De ontknoping kent een verrassende wending die ik niet zag aankomen. Het voelde enigszins ongeloofwaardig, maar dit heeft mij als lezer niet gestoord.

Voordat we slapen is een meeslepende en mysterieuze thriller met een donker randje. Een sterk neergezet debuut van Siep Hendriks. Doordat er zo veel informatie en oog voor detail wordt vrijgegeven, denk ik dat het nogmaals lezen van het boek weer een hele andere kijk op de verhaallijn zal bieden.

Meer recensies van marbooksandmore