Niemand mag het weten
Emma vertelt niet graag over haar verleden. Haar man Nathan weet alleen dat haar ouders zijn overleden en dat ze haar zussen al jaren niet heeft gesproken. Maar wanneer Nathan zijn baan verliest en ze noodgedwongen hun appartement moeten verlaten terwijl Emma zwanger is, lijkt er nog maar één uitweg te zijn: terug naar Emma’s ouderlijk huis, waarvan zij samen met haar zussen nog steeds eigenaar is.
Het statige huis lijkt een ideale oplossing, totdat blijkt dat Emma’s ouders daar om het leven zijn gekomen. En volgens de geruchten zou Emma zelf iets met hun dood te maken hebben.
Emma’s terugkeer zorgt voor onrust in het stadje waar ze is opgegroeid. Met moeite probeert ze het contact met haar zussen te herstellen, maar alles wat jarenlang onuitgesproken is gebleven, dreigt hen opnieuw in gevaar te brengen. Tegelijkertijd komen er steeds meer herinneringen naar boven en begint Emma zich af te vragen wat er destijds werkelijk is gebeurd met haar ouders.
De hoofdstukken wisselen van perspectief tussen de drie zussen en spelen zich zowel in het heden als in het verleden af. Langzaam wordt duidelijk dat zij een moeilijke jeugd hebben gehad door hun strenge en veeleisende ouders. Ieder van de zussen heeft dit op haar eigen manier ervaren en veel van wat er gebeurd is, is nooit met elkaar gedeeld – soms om elkaar te beschermen, soms omdat het simpelweg te pijnlijk was.
Geheimen komen stukje bij beetje boven water. Niets blijkt helemaal te zijn zoals het lijkt. Niemand lijkt de volledige waarheid te spreken – soms omdat ze die zelf niet kennen, soms om zichzelf of een ander te beschermen.
De spanning is daardoor voortdurend voelbaar. Hoe zit het nu echt in elkaar? Wat is er gebeurd met de ouders van de drie zussen? En wie draagt daar verantwoordelijkheid voor?
Het einde bevat meerdere verrassende wendingen. Telkens wanneer ik dacht te weten hoe het zat, volgde er weer een nieuwe onthulling. Het einde zelf gaf voor mijn gevoel alleen niet helemaal de antwoorden die ik verwachtte of waar ik op had gehoopt, waardoor het voor mij niet volledig afgerond voelde.
Desondanks een niet geheel afgerond einde vond ik vond dit een fijn boek om te lezen. Het is geen verhaal vol constante actie, maar juist een gelaagd verhaal dat langzaam onder je huid kruipt. De spanning zit in de geheimen, de onwetendheid en de zoektocht naar de waarheid.
Het laat mooi zien hoe mensen dezelfde situatie op totaal verschillende manieren kunnen ervaren en verwerken. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met trauma – door het te vermijden, het onder ogen te zien of het weg te stoppen, bewust of onbewust. Wat ik ook interessant vond, is hoe het boek laat zien dat herinneringen niet altijd zo betrouwbaar zijn als je denkt. Dat gaf het verhaal een extra laag en maakte het mysterie voor mij nog intrigerender.