Liefste Ineke
Een liefdesbrief voor iedereen die zich (soms) niet geliefd voelt.
Liefste Ineke verteld een aangrijpend verhaal over Ine en Marie die elkaar in een eetstoorniskliniek ontmoeten. Ine is ingetogen en Marie heel vurig. Ondanks hun verschillen vinden ze bij elkaar iets wat ze alleen niet vonden: de wil om te herstellen.
Je leest het boek vanuit de perspectieven van Ine en Marie, waarin je afwisselend wordt meegenomen van verleden tot heden. Ondanks dat er veel beladen thema’s aan bod komen, leest het boek makkelijk weg. Als lezer voel je de wanhoop, angst en uitzichtloosheid die ze beiden hebben ervaren. Maar ook de strijdlust in het gevecht tegen de eetstoornis. Een eetstoornis is geen keuze, maar een ziekte. Dit wordt in het boek goed aan het licht gebracht. Door vallen, heel veel vallen, maar uiteindelijk toch weer weten op te staan én dankzij de overheersende kracht en vechtlust weten zij – mede door middel van steun aan elkaar – te herstellen.
Een ontzettend fijn detail vind ik de afbeeldingen die her en der in het boek staan, zo krijg je een beter beeld over het leven van Ine en Marie. Het is ontzettend mooi om te lezen hoe Ine en Marie – ondanks dat zij zo van elkaar verschillen en ieder kampen met een eigen strijd – een helend effect op elkaar hebben. Het boek heeft een fijne en positieve afsluiting. Ik moet eerlijk toegeven hier en daar een traantje te hebben gelaten, zowel uit ontroering als blijdschap. Na te hebben gelezen over de worstelingen die Ine en Marie in het leven hebben ervaren, verdienen zij de liefde en het geluk samen, met elkaar.
De subtitel “Een liefdesbrief voor iedereen die zich (soms) niet geliefd voelt.” vind ik enorm passend. Liefste Ineke is een verhaal over worstelingen, strijd(lust), kracht en bovenal: hoop.