Een verademing voor mantelzorgers
Toen ik las dat dit boek uit zou komen, wist ik dat ik het moest gaan lezen. Ik zorg al een hele tijd voor mijn moeder en haar partner, maar nu ze ziek zijn is het minimaal twee keer per week dat ik er ben, maar vaak ook vier of vijf keer per week. Want als je ouders zich niet meer kunnen redden en niet naar een zorginstelling willen, krijg je constant telefoon: ‘Er is post gekomen, de IPad doet het niet, de hulp is niet op komen dagen, de wasmachine staat vol water, de oven piept en ik krijg hem niet uit.’
Op bladzijde 151 dacht ik echt dat het verhaal over mij ging, minus de geweldige carrière van de auteur. De problematiek waar je als mantelzorger tegenaan loopt. Instellingen, gemeente, WMO, thuiszorg, casemanagers enzovoort, die zeggen dat de familie maar moet helpen. Soms kan het, maar er zijn ook omstandigheden waarin de kinderen ver weg wonen, of dat er maar een kind is en geen verdere familieleden, of zelfs waar het kind chronisch ziek is. Mantelzorgen kan je leven volledig opslokken.
“Ik belandde in een Alice in wonderlandwereld met haar.”
Claudia Straatmans laat zien hoe je leven als mantelzorger eruit kan zien. Ouders die niet thuis zijn in de wereld van online regelen, die geen DigiD hebben, die nog steeds een vaste telefoonlijn hebben, die vastlopen als hun IPAD het niet doet. Een stiefvader die aan het dementeren is, wegloopt en in de luiers moet.
Om dichterbij haar moeder te komen gaat Claudia een wandeltocht maken van Amsterdam naar de Achterhoek waar haar moeder woont. Nadenken over dingen. Waarom wordt ze boos op haar moeder terwijl ze lief wil zijn? Waar komt het ongeduld vandaan en waarom ‘moeten’ wij als dochters voor onze ouders zorgen en alle verantwoordelijkheid nemen?
Dit boek is een verademing. Niet alleen omdat er ontzettend veel dingen herkenbaar waren, maar ook omdat er met veel humor werd geschreven, ondanks alle ellende waar Claudia en haar moeder en partner in terecht komen. De bureaucratie, de papierwinkel, de zorginstellingen. En hoe je jezelf tegenkomt in het mantelzorgen. Het boek staat ook nog eens vol nuttige tips.
Dank aan Ambo Anthos