Vlotte actiethriller!

Margo Jagt 17 maart 2025
Met leesclub de Boekenreizigers onder leiding van Erna Eikhoudt heb ik ‘Koude dood’ van Fedor de Groot gelezen.
Horst Vogel krijgt van de Russische geheime dienst nog een laatste opdracht voordat hij definitief met pensioen gaat. Een aantal CIA-leden die tijdens de Koude oorlog hebben deelgenomen aan Operation Berlin moeten op onopvallende wijze worden geliquideerd.
Lara Fischer werkt als rechercheur voor de AIVD. Ze heeft een relatie met Scott en woont ook samen met zijn dochter. In het begin van het boek wordt Lara naar een flat gestuurd, omdat daar een oud-politicus dood is aangetroffen. Op het moment dat ze de flat inspecteert, doet ze een schokkende ontdekking. Eén van de slaapkamers is identiek aan haar oude tienerslaapkamer. Hetzelfde jaren 80-behang, dezelfde kleding en dezelfde posters aan de muur. We kunnen wel zeggen dat ze volledig in shock is.
In eerste instantie lijkt de dood van de oud-politicus een natuurlijke dood. Totdat Lara en haar team naar een nieuwe flat worden gestuurd, omdat daar nog een lichaam is aangetroffen. Deze woning is identiek aan de vorige woning. Dezelfde tienerkamer, maar ook een martelkamer. Ze treffen ook allemaal spionagemateriaal aan. Lara komt voor het eerst in contact met Mathias Vogel. Via de notaris krijgt hij een dossier die hem allemaal informatie geeft over zijn verleden.
Het boek leest als een vlotte actiefilm en daarom wordt het ook geen moment saai. Elke keer gebeurt er iets en je krijgt steeds weer een nieuw stukje van de puzzel. Echter, je moet als lezer wel heel goed opletten. Zo vlot als de gebeurtenissen elkaar opvolgen zo vlot wisselt de schrijver ook tussen de personages. Daarnaast wisselt het boek ook nog tussen verschillende tijden. Als lezer wordt er dus wel wat van je gevraagd. De schrijfstijl van Fedor is erg prettig. Niet te moeilijk taalgebruik en lekkere korte hoofdstukken.

Dit was mijn eerste spionagethriller en ik heb er van genoten. Ik kijk uit naar een nieuw boek van Fedor de Groot.

Meer recensies van Margo Jagt