Laatste lente aan de Seine

Margo Jagt 01 april 2025
Voor de leesclub van de Boekenreizigers mocht ik het boek 'Laatste lente aan de Seine' van Jeroen Kuypers lezen.

De Joodse Elise Calmann is getrouwd met markies Armand Rohan-Polduc. Door zijn goede positie denkt ze veilig te zijn en verwacht ze niet door de nazi’s op transport te worden gezet. Tot halverwege de Tweede Wereldoorlog toch mannen aan de deur komen en ze wordt afgevoerd naar doorgangskamp Drancy. Met haar achtergrond als kunsthistoricus krijgt ze de taak om kunstvoorwerpen te taxeren die zijn vervreemd van gedeporteerde joden.
Majoor Von Trettlow is een oorlogsinvalide en wordt gestationeerd in Parijs. Hij komt tot de verschrikkelijke ontdekking dat hooggeplaatste SS officieren zich schaamteloos verrijken met inbeslaggenomen Joodse spullen. Hij sluit zich aan bij een groep samenzweerders om te proberen het Hitler regime te beëindigen.

Max Von Trettlow maakt als personage een flinke ontwikkeling door. Waarbij hij aan het begin van het boek een ongelukkige invalide militair was, wordt hij later een echte strijder. Als lezer wordt je helemaal meegenomen in zijn worsteling. Hij ontdekt dingen waarvan hij vindt dat het echt niet langer kan en besluit dat hij actie moet gaan ondernemen. Elise voelt zich in het begin hopeloos. Ze worstelt met het feit dat ze niet weet wie ze kan vertrouwen. Uiteindelijk durft ze toch een groot risico te nemen. Het boek is geschreven als een film en de schrijver had veel oog voor detail.

De verhaallijnen worden in chronologische volgorde afgewisseld. De hoofdstukken hebben een prettige lengte en de schrijfstijl is redelijk vlot. Regelmatig staan er stukjes tekst in het Duits, maar dat maakte de tekst niet minder leesbaar. Het voegt juist wel iets toe aan het verhaal, want we hebben hier toch te maken met de Tweede Wereldoorlog.

Als lezer word je door Jeroen Kuypers echt aan het denken gezet. Wat zou jij doen als je in de positie van Max komt te zitten. Laat je het allemaal gebeuren of speelt je geweten op en vind je dat je iets moet gaan doen? Zou je je eigen leven op het spel zetten?

Meer recensies van Margo Jagt