Advertentie

In “Het Laatste Testament” zijn de eerdere boeken in de serie De Laatste Profeet samengevoegd tot een geheel. Deze serie volgt op Het Oude Testament en Het Nieuwe Testament.
De langverwachte Messias dient zich aan om de wereld te redden van de ondergang.

In het eerste deel, De Laatste Profeet, komen de goden, onder leiding van Zeus, naar de aarde en vestigen zich op Atlantis. Als zij merken dat Atlantis steeds verder de zee in zakt, vertrekken zij en vestigen zich deels in Griekenland en deels in Egypte. Zij bouwen tempels en piramiden. Hun doel is een betere wereld ontwikkelen, maar het lukt ze niet. De mensheid dreigt aan hebzucht en domheid ten onder te gaan en de goden keren zich van de mensen af.
Daarna gaat het verhaal verder in het heden en is Emile van Straten hoofdrolspeler. Hij maakt samen met zijn vrouw Jenny een wereldreis in hun luxe zeilboot als hij door UNESCO wordt benaderd voor een bijzondere missie. De god Kronos, die op de thuisplaneet van de goden gebleven is, wendt zich tot Emile met de opdracht dat hij de aarde moet redden. Daartoe richt Emile het OgenOOtschap op, waar alles democratisch besloten wordt op basis van het Osisme, een beweging die wil afrekenen met de hebzucht en domheid van de mens. Dan wordt Jenny zwanger en baart een zoon, OrlandO. Kronos vertelt dat OrlandO, die zeer intelligent is, de laatste profeet is en uiteindelijk de leiding zal krijgen.
In het tweede deel, De laatste profeet en de giganten, krijgt OrlandO beelden te zien van een oorlog op de planeet Gliese. Hij krijgt van Kronos opdracht vrede te stichten op Gliese. In dit scifi verhaal reizen OrlandO en een grote groep medereizigers naar Gliese. Maar is Kronos wel eerlijk tegen ze geweest?
OrlandO reist na enige tijd terug naar de aarde, maar een deel van de bemanning blijft op Gliese om de planeet te ontwikkelen.
In het derde deel, De laatste profeet op Gliese, lezen we over de kolonisatie van Gliese door de achterblijvers. Al snel komen zij in contact met de bewoners en proberen zij het Osisme als levenswijze te vestigen. Dit verloopt niet geheel probleemloos, zij doen veel ontdekkingen en staan bloot aan veel gevaren.

Het Osisme is een niet-religieuze wereldorde, die een betere wereld moet scheppen. Geen honger of oorlog meer. Bijna de gehele mensheid sluit zich aan, behalve illuminatie, die aanhangers zijn van Hades, en een groep orthodoxen.

Han Peeters heeft een vlotte en prettige schrijfstijl. Het is alleen jammer dat er nogal wat terugkerende fouten in het boek staan.
“Het laatste testament” heeft veel korte hoofdstukken, waarin regelmatig van perspectief wordt gewisseld. De verschillende karakters zijn voldoende uitgewerkt en komen tot leven.
Een minpuntje is het gemak waarin het Osisme wordt aanvaard. Dit komt onrealistisch over en doet afbreuk aan het verhaal. Dit neemt niet weg dat het idee achter het Osisme heel goed is. Het is een ideaalbeeld waar iedereen wel eens naar zal verlangen.
Hoewel het een lijvig boek is, eindige de aparte delen abrupt. Er komen meer boeken in deze serie, het valt daarom te verwachten dat de abrupte einden een opzetje zijn naar een volgend deel.

Reacties op: Osisme, de nieuwe wereldorde

18
Het laatste testament - Han Peeters
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners