Advertentie

Op een dag, Lucia is dan 6 jaar oud, gaat zij met haar moeder boodschappen doen. Moeder zegt haar in de auto te blijven zitten. De auto is op slot en moeder komt niet terug. Niemand weet waar zij heen is en of zij terug zal komen. Omstanders bevrijden Lucia uit de snikhete auto.
De vader van Lucia moet haar alleen opvoeden, maar weet eigenlijk niet hoe hij dat moet doen. Hij neemt de begrafenisonderneming over als zijn baas ermee stopt en is lange dagen van huis. Daardoor is Lucia heel vaak alleen.
Op school wordt Lucia veel gepest, omdat zij anders is dan de andere kinderen. Ze heeft maar één vriend, Robin, maar ook hij keert zich tegen haar.
Na enige jaren krijgt zij een baantje op de boerderij van Halina, die als een moeder voor haar is.
Voor haar studie vertrekt zij uit haar geboortedorp met het voornemen er nooit meer terug te komen. Daar sluit zij vriendschap met Louise. Lucia heeft veel aan deze vriendschap, helaas kan zij Louise veel uit haar jeugd niet vertellen. Tien jaar later krijgt zij bericht dat haar vader is overleden. Nu moet ze wel terug om zaken te regelen. In het dorp komt zij enkele mensen tegen die zij van vroeger kende.
Bij het opruimen van het huis doet zij een ontdekking die haar leven ondersteboven gooit, maar die er wel voor zorgt dat zij in staat is alles af te sluiten.

Hannelore Bedert heeft met “Lam” een debuut geschreven dat hoopt op meer boeken.
De opbouw van het verhaal, waarin heden en verleden verstrengeld zijn, is heel knap. Telkens ga je door wat er in het verleden gebeurd is de volwassen Lucia beter begrijpen.
De achtergrond van Hannelore Bedert als singer-songwriter zorgt er voor dat zij heel mooie, haast poëtische, zinnen schrijft. Zo beeldend dat je soms vergeet dat wat er geschreven is vaak heel ernstig is. Als kind in feite alleen moeten opgroeien en door klasgenoten gepest worden, verlaten door je enige vriend. De emoties die het in het verleden opriepen en die doorwerken in het heden zijn goed voelbaar. Maar ook de kracht van Lucia om het verleden te overwinnen, af te sluiten, en het leven op te pakken.
Al met al een pakkend boek dat je niet snel loslaat en je de ernst laat zien van de ernst van eenzaamheid en pesten. Een boek dat je de ogen opent.

Reacties op: Herinneringen aan de jeugd komen tot leven

208
Lam - Hannelore Bedert
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,50
E-book prijsvergelijker