Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Ongemakkelijk verhaal

Marieke Scheers 03 april 2024 Hebban Recensent
De Nederlandse auteur Yael van der Wouden debuteert met haar roman The Safekeep. Ze schreef haar boek in het Engels. De Nederlandse vertaling is van Fannah Palmer en Roos van de Wardt

Het is 1960, vijftien jaar na de oorlog. Hoofdpersonage Isabel woont alleen in het grote huis in het oosten van het land. Tijdens de oorlog is ze daar komen wonen met haar moeder en twee broers.. Veel kan ze zich daar niet meer van herinneren, maar het heeft wel iets met haar gedaan. De onderlinge verhouding in het gezin is ontwricht. Broer Louis vertrok al snel, net als broer Hendrik al was dat door een heel andere reden. Uiteindelijk bleven alleen Isabel aan haar moeder over, tot ook haar moeder overleed. Isabel is niet bepaald sociaal. Ze bezoekt haar broers weinig, en die komen ook niet veel bij haar langs. Het enige contact is met de buren, waarvan de zoon Johan hoopt op meer. Op een of andere manier houdt Isabel haar leven in balans, wat verandert als Louis langskomt met Eva.

Het boek is opgedeeld in drie delen. De eerste twee delen roepen vooral vragen op en het verhaal schuurt. Communicatie is een ding, want de meeste gesprekken bestaan uit niet afgemaakte zinnen. Het is behoorlijk irritant, maar omdat het consequent wordt doorgevoerd past het wel. Isabel staat centraal in het verhaal. Zij heeft lang stilgestaan, maar door de komst van Eva raakt die balans verstoord. Ze moet onder ogen zien wie ze zelf is, en wat haar gevoelens zijn. Gevoelens die niet overeenkomen met wat ze altijd dacht dat hoorde. De ongemakkelijkheid druipt van de pagina’s en het is soms doorzetten met doorlezen.

Het doorlezen wordt beloond. Het derde deel bestaat voor een groot deel uit een dagboek. Daarmee betrekt de auteur haar lezer bij het verhaal, sterker nog, ze sleurt haar lezer het verhaal in. Het is indrukwekkend en ongemakkelijk, het verklaart een hoop in het verhaal. Toch is de ontknoping geen verrassing, al vrij vroeg in het boek is duidelijk voor de lezer wat er is gebeurd, maar het is zeker interessant om te zien wat het met de mens doet.

De bewaring is een knap geconstrueerd verhaal over de naoorlogse periode. Het laat zien hoe het voor de Joodse overlevers was, toen ze terugkwamen in Nederland en hoe de regering daarmee omging. Schrijnend, onwerkelijk en schandalig zijn gevoelens die daarbij worden opgeroepen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?