Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Meespeuren naar de dader in Mollendaal

Marieke Scheers 07 mei 2024 Hebban Recensent
De Vlaamse auteur Dominique Biebau is schrijver van enkele misdaadromans. Zijn boek Russisch voor beginners won de Hercule Poirotprijs in 2019 en de Gouden strop in 2020. Na Het Mollenfeest, keert hij terug naar Mollendaal met De Christiemoorden.

Mollendaal is een fictief dorpje waar zelden wat gebeurt. Maar net als in Agahta Christie’s St Mary Mead zijn de inwoners van groot belang. Hun doen en laten lijken gewoon, maar er smeult voldoende onder de inwoners. De meeste van hen hebben geen idee wat er speelt, maar de dames van de leesclub Met Thrillende Vingers wel. Voor een uitnodiging voor hun leesclub is geen boek nodig, maar onderwerp zijn van een vette roddel wel.

Judith is hoofd van de plaatselijke bibliotheek. Ze houdt boven alles van boeken, een stuk minder van mensen. Maar helaas moeten die laatste wel toegang hebben tot de boeken en dus de bibliotheek. Ze wordt opgescheept met een nieuwe medewerker die totaal niet geschikt is en dan krijgt ze ook nog eens te maken met vreemde pakketjes waarin beduimelde Agatha Christie romans inzitten. Langzaam wordt duidelijk dat er iemand het heeft gemunt op bepaalde inwoners van Mollendaal.

Vanuit wisselend perspectief wordt het verhaal verteld van de inwoners van Mollendaal en de vreemde pakketjes. De meeste hoofdstukken zijn geschreven vanuit Judith, maar die worden afgewisseld met anderen, zoals Isabel die terug is gekomen en de functie van politieagent vervuld. Tussendoor krijgt de lezer aanwijzingen in de vorm van bewijsstukken, die terug te voeren zijn op de dader, maar het blijft lang onduidelijk wie dat is.

De personages zijn niet heel diep uitgewerkt. Je krijgt als lezer precies genoeg van ze mee, zodat ze het verhaal compleet maken. Dat is ook voldoende, want het draait om de gebeurtenissen in Mollendaal en de zoektocht naar de dader. Het boek leest vlot, mede door de afwisseling in de hoofdstukken, maar ook door de fijne schrijfstijl van de auteur die een hoop humor door laat klinken en de stemmen van zijn personages goed weet neer te zetten.

De rode lijn van de Agatha Christieboeken die aanwijzingen bevatten is een mooie vondst en werkt goed. Zelf speuren blijkt nog wel lastig te zijn. De aanwijzingen die worden gegeven zitten subtiel verwerkt in het verhaal en worden pas duidelijk als de auteur het daar tijd voor vindt en het zijn personages laat ontdekken. Het is dan aan het einde toch een verrassing wie er verantwoordelijk is voor de problemen in Mollendaal.

Het boek mag zich scharen onder cosy crime en daarbij is de spanning minimaal. De term ‘misdaadroman’ is goed gekozen voor het boek. Het schept geen hoge verwachtingen van de spanning, maar de misdaad is zeker aanwezig. Toch zit er een mooie opbouw van onderhuidse spanning in het boek, dat doorwerkt naar een climax aan het einde, waar de dader bekend wordt. Alle puzzelstukjes vallen op hun plaats en onbelangrijke dingen die aan het begin van het boek zijn opgeworpen, blijken toch hun nut te hebben gehad.

De Christiemoorden is een prettig leesbaar boek, waarin je als lezer mee mag puzzelen, je onder mag dompelen in het dorpsleven en tot het einde in ongewisse blijft wat er nu precies is gebeurd en door wie.
1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?