Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een verhaal over hoop en vertrouwen

Marieke Scheers 13 augustus 2020 Hebban Recensent
Schijfster Clare Pooley werkte jarenlang in de reclamewereld. Ze woont in Londen en is nu fulltime schrijver. Het eerlijkheidsexperiment is haar debuutroman.

In het eerlijkheidsexperiment leren we veel verschillende personages kennen. Het begint met een schrift dat wordt achtergelaten in het café van Monica. Als ze het vindt en opent, ziet ze dat het ’t verhaal is van de eenzame Julian. Hij is al vijftien jaar weduwnaar en was ooit een groot kunstenaar. Nu leeft hij als een kluizenaar. Monica raakt erg onder de indruk van zijn verhaal en besluit hem te gaan helpen. Zelf schrijft ze ook haar verhaal en haar dromen op in het schrift en laat dat weer ergens anders achter waar het wordt gevonden door Hazard. Daarna volgen de personages Riley, Alice, Lizzie en Mary.

Het eerlijkheidsexperiment gaat over het eerlijk zijn over jezelf, ben je naar buiten toe anders dan wie je werkelijk bent? Het blijkt dat het opschrijven van het echte verhaal een hoop teweeg brengt. In eerste instantie verbroederd het de mensen. In het boek worden als gevolg van het schrift en de ontboezemingen schilderlessen, etentjes en een excursie georganiseerd en mensen lijken elkaar te helpen. Maar eerlijk zijn in een schrift is wat anders dan eerlijk zijn in het echt, bovendien hebben de personages meer problemen dan die in eerste instantie opvallen. Het is mooi om te zien hoe gedurende het boek de mensen zichzelf tegenkomen en daarna kunnen groeien en veranderen.

De hoofdstukken zijn kort en wisselen constant van perspectief en het aantal personages neem steeds toe. Het is een knappe verweving van verhalen, waar de ene ophoudt gaat de andere verder en soms is er een overlap waarbij de tijd even terugspringt om vervolgens weer in te halen en aan te sluiten bij de andere verhalen. Het leest daardoor erg vlot en als lezer blijf je constant nieuwsgierig naar de verdere verloop van het verhaal, want waar het eerst allemaal positief lijkt blijken levens ook onzichtbare drama’s te bevatten.

Thema’s als rouw, eenzaamheid, postnatale depressie, kinderwens, verslaving en diversiteit zijn aanwezig naast vriendschap, liefde, hoop en vertrouwen. Het maakt het geheel een complexe samenstelling, maar het werkt.

Het eerlijkheidsexperiment is een feelgoodroman met een grote diversiteit aan personages en thema’s en geeft een goed beeld van de gewone mens en de problemen waar hij of zij in terecht kunnen komen. Maar het is ook een verhaal over hoop en vertrouwen, want hoe uitzichtloos een situatie soms is, er is altijd wel iemand met een helpende hand.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.