Meer dan 6,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De Ark en de Ararat

marijke 29 juli 2022

Mijn bezoek aan het Drents Museum aan de tentoonstelling
‘In de Ban van de Ararat’ was erg interessant.
Het stimuleerde mij tot het lezen van dit boek!

Ararat - Frank Westerman

“Vertil je niet aan de Ark van Noah. De mist van het verleden zal zeer dicht zijn.”

Frank Westerman is een Nederlandse schrijver en journalist en destijds ook correspondent in de Sovjet Unie. Hij reisde in 1999 naar Armenië, naar de Ararat, de Bijbelse berg die op het kruispunt ligt van Armenië, Rusland en Turkije. Daar zou de ark van Noah gestrand zijn.
De Ararat heeft vele namen: Masis: Armeens voor Moederberg.
De Ağri Daği in het Turks, Kuh-i-Nük voor de Sovjet burgers.
Waarom wil hij kosten noch moeite sparen om deze berg te beklimmen?
Hij wil het doopceel van de berg lichten, hij wil er een boek over schrijven dat moet gaan over: geloven en weten, religie en wetenschap met de Ararat als middelpunt, met zowel oog voor de mythe als de realiteit.
Deze aspecten verweeft hij door het hele verhaal. Het wordt een netwerk van thema’s dat uitmondt in de beklimming van de Ararat.
Niet alleen de berg ligt op een kruispunt, dit boek ligt ook op een kruispunt van gegevens over geologie, van opvattingen over wetenschap en religie, spiritualiteit, mythevorming en zijn eigen geloof kruisen elkaar ook.

Westerman is met geologie groot geworden. Zijn vader werkte bij de NAM, bij de winning van aardolie en aardgas in de begintijden. Hij herinnert zich dat er een installatie volledig in de grond verdween. Een gebeurtenis waar naar hij nu research pleegt. Dat tekent zijn boek. Het vele onderzoek naar de verslagen die er zijn verschenen over geologische oorsprong van de Ararat. De Ararat een strato vulkaan opgebouwd uit as en lava.
Tijdens zijn reis naar de Ararat gaat hij voor twee Armeense professoren foto’s maken van de puintong op de bodem in de Arguri kloof. Zij hebben dit verzoek aan hem gedaan om hun eigen ideeën te kunnen staven.
Die dualiteit van de Ararat is fascinerend. De berg trekt niet alleen wetenschappers aan die onderzoek doen naar het geologische verleden van het gebied, maar ook avonturiers die op zoek zijn naar delen van de ark.
Geloofde hij dat Bijbelverhaal? De mythe rond het verhaal van de ark?
”… de mythe van de Ark haakte achter de steenharde realiteit van de bestaande berg…” (p.24)
Bèta vakken op de middelbare school brachten Westerman aan het twijfelen over religie, over geloof, over wat er in de Bijbel staat. Door de inzichten en kennis die hij door zijn wiskunde leraar krijgt aangereikt, begeeft hij zich nu in het schemergebied tussen geloven en weten.
Westerman gaat zich verdiepen in diverse geloven en de vele Noah en de zondvloed verhalen. Niet alleen in de monotheïstische godsdiensten Islam, Jodendom en Christendom wordt het genoemd. Hij doet ook onderzoek naar de Romeinse en Afrikaanse mythologie.

Na vele pogingen en eindeloos geduld lukt het hem een visum te krijgen voor de beklimming van de Heilige Berg.
De Armeense Kerk verkondigt dat na de sneeuwgrens de Ararat wordt bewaakt door engelen met lichtgevende zwaarden. Ontoegankelijk voor stervelingen. Het elfde gebod is: Niemand mag Masis bestijgen
Daar zij de moeder van de aarde is. (p.73)
Toch wil Westerman tot aan de top komen van deze mythische berg:
“… de berg met haar uitdijende lichaam leek op een waarzegster, die zich op de vlakte had neergevlijd en zich een pose van ongenaakbaarheid had aangemeten... rond haar middel hing een tot op de draad versleten plooirok van erosiegeulen…” (p.205)
In prachtige taal, poëtische taal beschrijft hij zijn ervaringen tijdens zijn onderzoek en tijdens zijn tocht. Die beklimmig is zwaar, loodzwaar. Dat is zo geweldig verwoord dat je -bijna- zelf mee klimt.
Voor degene die in Assen de tentoonstelling hebben bezocht en daar het relikwie van de Ark (?) mochten aanschouwen, is dit boek zeker een aanrader.
voor iedereen die er niet is geweest: dit boek brengt je
‘In de ban van de Ararat’.


Reageer op deze recensie

Meer recensies van marijke

Gesponsord

Een Nederlander en een Française, twee talen, twee culturen. Twee werelden. Een arts en een studente kunstgeschiedenis. Louter tegenstellingen, maar één grote liefde. Groot genoeg?