psychologische thriller die onder je huid kruipt.
Voor iedereen in de buurt rondom de Kastelenlaan lijkt het gezin Pergel het toonbeeld van harmonie. Moeder Sigrid runt samen met haar 26-jarige dochter Noa de kringloopwinkel Flawless. Alles lijkt keurig op orde, tot Sigrid een ongeluk krijgt en tijdelijk buiten strijd is. Noa neemt de volledige zorg voor de winkel op zich – en ontdekt bij toeval een mysterieus briefje dat verstopt zat in de winkelruimte. Is het afkomstig van haar moeder? Of van een klant? De vondst zet een reeks onrustwekkende ontdekkingen in gang. Al snel blijkt dat niet iedereen er belang bij heeft dat het verleden wordt blootgelegd.
Na meerdere novelles bij De Verhalenfabriek waagt Hanneke Meier zich met De perfecte dochter aan haar eerste thriller. “De perfecte dochter “is een beklemmende psychologische roman waarin duidelijk wordt dat achter de façade van een perfect gezin diepe wonden kunnen schuilen. De thriller zet je aan het denken over thema’s als schone schijn, loyaliteit binnen families en de invloed van jeugdtrauma’s op het volwassen leven.
Meiers schrijfstijl is vlot en toegankelijk. Ze hanteert korte, heldere zinnen, wat zorgt voor een prettig leesritme. Dankzij de levendige dialogen leer je de personages niet alleen kennen door wat ze zeggen, maar ook door hoe ze reageren – vaak met subtiele hints naar onderliggende spanningen. De sfeer is regelmatig beklemmend; er hangt soms dreiging in de lucht, gevoed door geheimen, onuitgesproken pijn en sluimerende conflicten.
Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit Noa’s perspectief, waardoor je als lezer dicht op haar huid zit. Deze lijn wordt afgewisseld met dagboekfragmenten en transcripties van haartherapiesessies. De dagboekstukken klinken verontrustend en geven een vertekend, verstoord beeld van de werkelijkheid, waardoor je je voortdurend afvraagt wie de schrijver zou kunnen zijn. De therapiesessies bieden daarentegen meer duidelijkheid over Noa’s verleden, haar moeilijke relatie met haar ouders en zus, en de emotionele schade die ze in haar jeugd heeft opgelopen.
Noa is een geloofwaardig en gelaagd personage. Ze worstelt nog steeds met de verwachtingen van haar ouders en de emotionele verwaarlozing uit haar jeugd. Die bagage weegt zwaar op haar schouders en verklaart veel van haar twijfels, loyaliteit en gedrag. De auteur schetst dit overtuigend en met gevoel voor nuance.
Het plot zit over het algemeen goed in elkaar. Hoewel ik op een gegeven moment begon te vermoeden hoe de vork in de steel zat, bleef het verhaal me boeien. De ontknoping is redelijk geloofwaardig en sluit goed aan bij de opbouw. Wel vond ik één verhaallijn wat vergezocht; dat onderdeel had wellicht op een subtielere of andere manier uitgewerkt kunnen worden om tot dezelfde uitkomst te komen.
De perfecte dochter is een overtuigende psychologische thriller die onder je huid kruipt. De combinatie van een toegankelijke stijl, beklemmende sfeer, gelaagde personages en een duister familiegeheim maakt dit debuut tot een aanrader. Hanneke Meier laat zien dat ze niet alleen spannende verhalen kan vertellen, maar ook psychologische diepgang weet te brengen