Beklemmende twijfel in een verlangen naar geluk
De 29-jarige illustratrice Caitlin draagt samen met haar partner Afram een groot verdriet met zich mee: ze zijn de ouders van het overleden sterrenkindje Yarno. Na een lange periode van rouw besluiten ze hun gezin opnieuw uit te breiden. Het blijkt een moeizaam proces, maar na twee jaar is het geluk eindelijk tastbaar: Caitlin is opnieuw zwanger.
Toch kan Caitlin niet volledig genieten van het prille geluk. Kort voor de positieve test kreeg ze een verontrustende black-out, een gebeurtenis die haar sindsdien blijft achtervolgen. Ze voelt dat er iets niet klopt—een dreiging die zich niet laat benoemen maar voortdurend op de achtergrond aanwezig is. Het zet haar vreugde onder druk en zaait twijfel: is haar intuïtie terecht, of speelt haar angst haar parten?
De Vlaamse auteur & scenarist Nico De Braeckeleer, die inmiddels een indrukwekkende lijst publicaties op zijn naam heeft staan, weet in Echo een beklemmende sfeer op te roepen die van begin tot eind voelbaar blijft. Het is mijn eerste kennismaking met zijn werk, en ik was aangenaam verrast door hoe subtiel en gelaagd hij spanning weet op te bouwen.
De kracht van deze thriller schuilt niet in brute actie, maar in psychologische spanning. De verwarring en kwetsbaarheid van Caitlin zijn bijna voelbaar in elke scène. Je leeft met haar mee, voelt haar onrust, haar angst. De dreiging is niet altijd tastbaar, maar sluimert als een schaduw achter elke gedachte. Dat maakt Echo des te beklemmender.
De schrijfstijl is vlot en invoelend. De auteur besteedt veel aandacht aan de innerlijke belevingswereld van Caitlin, zonder daarbij te verzanden in herhaling of overdrijving. Haar onzekerheden en twijfels worden geloofwaardig en menselijk neergezet, waardoor ze als personage erg dicht op de huid komt.
Wat het verhaal extra intrigerend maakt, is dat je als lezer steeds meer begint te twijfelen aan de realiteit van wat er gebeurt. Wordt Caitlin inderdaad bedreigd, of raken haar angsten en verdriet met elkaar verstrengeld tot ze de werkelijkheid niet langer kan vertrouwen?
De ontknoping—die ik hier uiteraard niet zal verklappen—is verrassend en zorgvuldig opgebouwd. De verschillende puzzelstukken vallen op hun plek.
Echo is een psychologische thriller die onder de huid kruipt. Nico De Braeckeleer verweeft rouw, angst en het verlangen naar nieuw leven tot een verhaal dat zowel meeslepend als verontrustend is. Door de geloofwaardige personages en de constante onderhuidse spanning weet hij de lezer moeiteloos in zijn greep te houden. Een aanrader voor wie houdt van thrillers met diepgang en emotionele intensiteit.