Een boek wat je aan het denken zet.

Marijo Bakker Marijo Bakker

Taal : Nederlands
Uitvoering : Paperback
Aantal pagina's : 320
Verschijningsdatum : november 2025
Thema : Kinderen / tieners: fictie en waargebeurde verhalen; Kinderen / tieners: fictie: algemene fictie; Kinderen / tieners: fictie: thrillers; Leeftijdscategorie: vanaf 15 jaar

Die boek heb ik gekregen als recensie exemplaar van uitgeverij HarperCollins Holland in ruil voor mijn eerlijke mening. Maar dat staat natuurlijk buiten kijf. Heel hartelijk dank voor dit exemplaar.

De cover:
De cover is niet echt sprekend. Als ik deze in een boekwinkel tegen zou komen, zou ik hem waarschijnlijk over het hoofd zien. Dat vind ik best jammer.
Inhoud en opmaak.
Duidelijk lettertype verder zonder eenvoudig zonder opsmuk.

Flaptekst:
De Goldens van Lauren Wilson is een spannend en sexy YA-thrillerdebuut in een wereld vol glamour en decadentie.
Chloe heeft het niet makkelijk in haar eerste jaar op de universiteit. Maar alles verandert wanneer ze Clara ontmoet, een mooie, succesvolle influencer uit een steenrijke familie. Ze raken bevriend, en Chloe trekt zelfs bij Clara in op het familielandgoed, waar ze in haar eentje woont.
Langzaam maar zeker wordt Chloe meegezogen in een wereld vol glamour en decadentie. Ondertussen vangt ze steeds meer verontrustende geruchten op over Clara, die ze koppig negeert. Tot er na een spectaculair feest een meisje verdwijnt en ze haar ogen niet langer kan sluiten. Zal het haar lukken om aan Clara’s invloed te ontsnappen of is het al te laat?

Mijn beleving van het verhaal:

De Coldens, het debuut van Lauren Wilson, is een meeslepend verhaal over vriendschap, invloed en de donkere kant van social media. Chloe, de hoofdpersoon, heeft het moeilijk tijdens haar eerste jaar op de universiteit. Ze voelt zich eenzaam en onzeker, tot ze bij toeval Clara ontmoet – een charismatische, succesvolle influencer. Chloe raakt gefascineerd door Clara’s wereld en volgt haar op social media, waar alles er perfect uitziet. Wanneer Clara haar uitnodigt om bij haar in te trekken, twijfelt Chloe slechts even. De kans om deel uit te maken van die glanzende wereld is te verleidelijk om te weigeren.

Maar al snel blijkt Clara’s leven allesbehalve perfect. Chloe wordt meegesleept in een bizarre, soms ongemakkelijke realiteit, waar schijn en zijn moeilijk te onderscheiden zijn. Het keerpunt komt tijdens een feest, wanneer een meisje spoorloos verdwijnt. De eerste scheurtjes in de vriendschap tussen Chloe en Clara ontstaan, en naarmate er meer verontrustende berichten over Clara opduiken, kan Chloe haar ogen niet langer sluiten voor de waarheid.

Wilson schrijft op een manier die je als lezer direct meeneemt in Chloe’s hoofd. Je voelt haar twijfels, haar verlangen om erbij te horen, en uiteindelijk haar groeiende onbehagen. Het boek leest makkelijk weg en is actueel, met een scherpe blik op de invloed van social media. Hoewel er hier en daar kleine ongeloofwaardigheden in het verhaal zitten, doen die niets af aan de kracht van het geheel.

Een indrukwekkend debuut dat pijnlijk duidelijk maakt wat social media met jongeren kan doen: hoe het hun zelfbeeld vervormt, hun keuzes beïnvloedt, en hen soms meesleept in een wereld die niets met de werkelijkheid te maken heeft. Vier sterren, want ondanks kleine kanttekeningen is dit een boek dat je bijblijft.

Meer recensies van Marijo Bakker