Van verlegen rups tot dappere vlinder
Wat een prachtig en krachtig boek!
Het verhaal draait om Shannon Vickerson, bijnaam Kite. Zij woont met haar ouders en oudere zus Margret in een buitenwijk van Chicago, Pleasant Valley. Als Kite 9 is komt er een soort van familie Flodder in de wijk wonen, de Finches. Dit wordt door de buren absoluut niet gewaardeerd.
Shannon heeft de bijnaam Kite omdat ze zo verlegen is dat ze alleen naar buiten durft als ze zich kan verschuilen achter een vlieger. Ze heeft ook last van buikwurmen en worstenvingers, uitingen van onzekerheid.
Dan gebeuren er allerlei rampen achter elkaar. Kites vader pleegt zelfmoord, haar moeder kijkt niet naar de kinderen om, Margret gaat bij de buren wonen, het huis van de Finches brandt af waarbij 3 kinderen omkomen en de moeder van Kite doet iets vreselijks waardoor ze achter de tralies belandt en Kite naar haar opa in Florida gaat.
De brand staat centraal in het verhaal. Wie is daar schuldig aan? Tijdens de jaren in Florida groeit Kite op en krijgt ze steeds meer inzicht. Als ze terug gaat naar Chicago en Cain Finch opzoekt besluit ze de waarheid te achterhalen.
Het boek kent grote thema's. Discriminatie, racisme, eenzaamheid, vriendschap persoonlijkheidsstoornissen, ptss, ongelijkheid in de samenleving. Ook is het een coming of age verhaal. De personages (en dat zijn er veel) worden goed uitgewerkt, de sfeer in de Amerikaanse maatschappij van de jaren 70 wordt zo neergezet dat je je als lezer in die tijd waant. De auteur heeft blijkbaar een voorliefde voor auto's en muziek, want die spelen een grote rol.
Kite sluit je in je hart, zij groeit uit van een verlegen rups tot een prachtige, krachtige vlinder.
Op een gegeven moment lijkt de auteur de keuze te maken voor een feelgood afloop, maar gelukkig blijft het draaien om moed, kracht en vriendschappen.
Het verhaal is mooi afgerond.
Tijdens het lezen wilde ik steeds weten hoe het Kite en de andere personages verging, ik leefde me echt in in het verhaal. Dus dat verdient een plek in mijn favorieten lijst en 5 sterren