Angstaanjagend actueel

Maritaleest 29 mei 2025
‘De reis naar huis’ van Pat Barker is een roman die gebaseerd is op de Griekse mythologie.
Het verhaal begint direct na de val van Troje, dat na een tienjarige oorlog veroverd en vernield werd door de Grieken onder leiding van Agamemnon. De vloot van de Grieken keert huiswaarts, aan boord tientallen vrouwen die als slaven meegenomen worden. We volgen het verhaal van Ritsa. Zij is de slavin van Cassandra. Cassandra, een Trojaanse van koninklijke afkomst, wordt meegenomen naar Mycene als concubine of ‘oorlogsbruid’ van Agamemnon. In Mycene wacht de echtgenote van Agamemnon, Clytaemnestra, haar man op. Niet omdat ze verheugd is om hem weer te zien, maar omdat ze denkt eindelijk wraak te kunnen nemen voor het feit dat Agamemnon hun oudste dochter offerde aan de Goden.
Toen ik dit boek begon te lezen, werd het mij vlug duidelijk dat ik mijn kennis over de Griekse mythologie moest opfrissen om het verhaal vlot te kunnen volgen. Je wordt in dit boek immers zo goed als onmiddellijk geconfronteerd met personages uit de Grieks mythologie. Enige achtergrondkennis maakt het veel aangenamer om dit boek te lezen.
Het verhaal is grotendeels geschreven in de ik-vorm en verteld door Ritsa. Zij was van goede afkomst, maar moet nu de vernedering ondergaan om het ‘knechtje’ van Cassandra te zijn. Er is een soort haat-liefde verhouding tussen deze twee vrouwen.
Het boek laat zich vlot lezen, de schrijfster slaagt erin om je mee te nemen naar de sfeer van de 12de – 13de eeuw voor Christus. Je wordt meegezogen in een duizelingwekkend verhaal over onrecht, wreedheid, kindermoord, bijgeloof, onderdrukking.
Wat mij vooral bijbleef toen ik het boek uit had, was de trieste overeenkomst met de actualiteit. Nog steeds zijn er oorlogen om welke redenen dan ook, nog steeds worden er mensen onderdrukt, worden onschuldige kinderen vermoord, worden steden compleet verwoest, worden onschuldige mensen als ‘oorlogsbuit’ meegenomen, …. . En mijn trieste besluit was dat oorlogsverhalen nooit historische boeken zijn ☹. Misschien is dit wel de kracht van dit boek, om ons dit te laten inzien.

Meer recensies van Maritaleest