Intrige, liefde, moed en veerkracht tegen de achtergrond van een oorlog
Het is het jaar 1940. In Engeland wordt de oorlogsveteraan Harry gevraagd voor Engeland te spioneren in Madrid. Omdat hij nog niet helemaal hersteld is van zijn verwondingen, opgelopen tijdens de oorlog in Europa, maar toch iets wil betekenen voor zijn Vaderland gaat hij er (met twijfels) op in. Hij spreekt goed Spaans en wordt daarom aangesteld als tolk in de ambassade. Hij moet contact zoeken met zijn vroegere schoolvriend Sandy, die samenwoont met Barbara. Deze vrouw blijkt een relatie te hebben gehad met een ander schoolvriend Bernie, die nu vermist wordt in Spanje. Hij had zich als vrijwilliger gevoegd bij de communisten, die tegen Franco vochten.
Het boek is een duidelijk geschreven fictieve geschiedenis, die zich afspeelt tegen de achtergrond van het verwoeste Spanje. Sansom beschrijft de verwarring, de armoede en de honger van de bevolking. De mensen die willen opbouwen, met goede bedoelingen, maar ook degenen, die alleen op geld belust zijn. De politiek, die Franco te vriend wil houden en de aanwezigheid van een goudvoorraad vermoedt. Tegen deze achtergrond nemen de personages hun beslissingen met de daaraan verbonden risico's. Sansom neemt je mee in hun gedachtewereld en daardoor kun je meevoelen met hun onzekerheid, moed en soms wanhoop. Oorlog is verschrikkelijk en heeft gevolgen voor het hele leven. Een indrukwekkend boek, ook voor degenen die weinig van de Spaanse Burgeroorlog weten. Aan het eind van het boek geeft Sansom een korte beschrijving van deze geschiedenis. Ook de schrijfstijl is mooi. Juist doordat het boek zich langzaam ontwikkelt leer je de personages goed kennen. Ik ga zeker meer boeken van deze schrijver lezen.