Top als luisterboek!

Marjolein 15 januari 2026
Wat een bizar boek is dit! Het voelde soms bijna absurdistisch aan en heb echt meermaals gedacht: wat ben ik aan het luisteren?, maar al met al heeft het me positief verrast.

De bananenlezers vertelt het verhaal van Loeki. Ze komt uit Nederland en gaat in België toonkunst studeren. Loeki is een observator en het hele boek bestaat eigenlijk uit min of meer in chronologische volgorde vertelde anekdotes en observaties uit haar nieuwe leven. Dat nieuwe leven is een combinatie van haar opleiding en haar leven in woongroep Kijkdoos; een woongroep vol excentriekelingen met ieder een eigen levensverhaal.

Marlies Smeenge heeft hele gekke scènes geschreven vol momenten waarop je denkt: "hoe krijg je het bedacht?" en soms ook "ja joh, tuurlijk", maar wisselt dat af met scherpe observaties van menselijk gedrag. Ik ben niet zo van het absurdisme, maar deze combinatie zorgde ervoor dat ik toch het hele boek geboeid bleef.

In die psychologische lijn rondom de persoonlijke ontwikkeling van de personages zitten ook echt mooie bogen en rake inzichten. Daar houd ik dan wel weer heel erg van!

Daarnaast geeft het luisterboek echt een extra dimensie omdat Marlies het zelf voorleest en dat zowel in het Nederlands als in het Vlaams uitstekend kan! Beide talen/dialecten beheerst ze voor zover ik kan beoordelen echt tor in de puntjes en het is superleuk om te horen hoe ze het echt beoogd had te klinken.

Meer recensies van Marjolein