Doorvoeld en doorleeft
Ik mocht dit boek vooruitlezen van Uitgeverij Ambo Anthos, dank daarvoor!
Wanneer een boek geadverteerd wordt met "voor de lezers van Daar waar de rivierkreeften zingen en Ga als een rivier" ben ik direct geïntrigeerd, want dat zijn echt twee van mijn favoriete boeken! En hoewel ik de sfeer van dit boek wel echt anders vind (ook omdat het rond 1900 speelt), snap ik het wel.
Dit is een boek voor de lezer die houdt van boeken over sterke vrouwen, vrouwen die realistisch worden weggezet met hun mooie kanten en minder bewonderenswaardige eigenschappen en van personages die een duidelijke ontwikkeling doormaken. Het is een doorvoeld en doorleeft verhaal dat echt bij me binnenkwam.
De reden dat het geen 5 sterren krijgt? Ik vond de schrijfstijl goed, maar niet uitgesproken mooi. Ik heb weinig zinnen onderstreept omdat ik ze zo mooi geformuleerd vond, terwijl ik een boek wel nog nét een tikkeltje meer waardeer als dat soort zinnen wel uit de pen van de schrijver zijn gekomen.
Daarnaast bleef dit boek nog net een beetje op afstand. Je leest het verhaal van Dorothy (en Joseph) vanaf het moment dat ze als jong meisje nieuw aankomt in het dorp, via het verlies van haar zoon, naar het zorgen voor een aangespoeld jongetje met onbekende afkomst. Dorothy houdt voor een groot deel van het verhaal de anderen op afstand. Eerst omdat ze dat nou eenmaal van haar meedogenloze moeder geleerd heeft, later als coping om met groot verlies om te gaan. Dat is heel invoelbaar en wordt heel goed uitgewerkt door de auteur, maar maakte toch dat ik me als lezer ook iets op afstand gehouden voelde.
Dat betekent echter zeker niet dat ik niet van het boek genoten heb. Het is een mooi, sterk geschreven en doorvoeld verhaal dat het absoluut verdiend verteld te worden en dat ik zeker nog regelmatig aan mensen zal aanraden.