Coming of age-roman in oorlogstijd
Stad der dieven van David Benioff gaat over twee jongens in Leningrad die elkaar ontmoeten in de gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eén is militair, maar wordt verdacht van desertie, de ander is betrapt terwijl hij met vrienden een dode Duitse piloot beroofde. Samen gaan ze op zoek naar een dozijn eieren voor de bruiloftstaart van de kolonelsdochter in ruil voor hun vrijheid. Stad der dieven vertelt het verhaal van hun bizarre zoektocht in oorlogstijd. Het boek is bij vlagen hilarisch, maar Benioff schuwt ook het drama niet. Door de zoektocht naar eieren als uitgangspunt te gebruiken heeft hij volop de ruimte om de beide jongens met alle verschrikkelijke aspecten van de oorlog in aanraking te brengen. Honger, kou, wanhoop, wreedheid, het komt allemaal voorbij. Toch schrijft hij ook met gevoel voor (zwarte) humor, knap met zo’n zwaar thema, maar met respect toegepast.
Een combi van schelmenroman en wellicht ook een "coming of age" roman, in die zin dat beide hoofdpersonen een ontwikkeling doormaken. Misschien niet over een periode van een paar jaar zoals meestal in die romans, maar over een paar dagen/weken. De oorlog speelt wel degelijk een rol, voor indringende momenten, waarbij we lezen hoe de jongens daarop reageren. Wellicht dan langs een boek als Oorlogswinter te leggen, waarin Michiel tijdens die winter betrokken raakt bij allerlei (illegale) activiteiten en een ontwikkeling doormaakt. Of Pjotr (tevens van Jan Terlouw), waarbij we zijn lotgevallen in de trektocht door Siberië volgen.
Origineel en zeer pakkend geschreven, ik geef vier sterren.