Scherp, humoristisch en intelligent: zowel qua personages als schrijfstijl

Marjolein 15 juni 2024
4-4,5 ⭐️

Je bent vrouw, je bent chemicus, je bent een getraumatiseerde dochter en zus en het is begin jaren '50... een rottig uitgangspunt, laten we dat voorop stellen. Gelukkig is Elisabeth Zott niet van plan om haar leven door de maatschappij of haar verleden te laten bepalen. Ook wanneer zij per ongeluk en zelfs een beetje tegen haar zin haar grote liefde ontmoet (die zelf ook verre van de fijnste achtergrond heeft), staat zij haar vrouwtje en bepaalt haar voorwaarden. Voorwaarden waaronder hun relatie in grote gelijkwaardigheid ontpopt.

Wát een vaart heeft dit boek! Toen ik er op een avond een halfuur voor bed in begon, las ik zo de eerste 30 à 40 pagina's. Het verhaal schiet voor uit, is net zo scherp neergezet als Elisabeth zelf, zit vol humor en gevatte opmerkingen, leert je terloops behoorlijk wat over chemie, koken en het leven en is gewoonweg heel erg leuk. Ik heb echt ontzettend genoten van dit boek! Het werd me door velen aangeraden en ik begrijp absoluut wat iedereen bedoelt. Ik hoop dat Garmus met een nieuw boek bezig is!

De uiteindelijke vijf sterren haalt dit boek net niet, omdat ik vond dat de tweede helft wat vertraagde, net wat te veel herhaling bevatte en de ontknoping me juist wat te snel ging en het verhaal nét iets te vroeg stopte. Allemaal geen enorme onoverkomelijkheden, maar het zakte gewoon net wat in.

Toch is het wel heel bevredigend om te zien hoe het allemaal samen komt en Garmus de lijnen aan elkaar verbindt. Een uitstekend debuut!

Meer recensies van Marjolein