Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

indrukwekkend verhaal

MarlousDemian 11 juni 2024
Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Dit werd aangewakkerd door de vele gesprekken die ik met mijn opa erover had. Niet specifiek over het Achterhuis, maar over wat hij meegemaakt had. Al vroeg leerde ik het verhaal van Anne Frank in het Achterhuis kennen. Vele boeken kwamen er voorbij. Maar het boek over Bep Voskuijl heb ik niet voorbij zien komen. Dus mijn interesse was direct gewekt.
Bep Voskuijl, het zwijgen voorbij. Het is een biografie van de jongste helpster van het Achterhuis. Mijn interesse was gewekt, haar naam kwam regelmatig voorbij maar wie ze werkelijk was geen idee. Een extra feitje dat er mogelijk een nieuwe verraadster zou worden onthuld, maakte mij alert.
Het boek is geschreven door Jeroen de Bruijn, samen met Joop van Wijk, een zoon van Bep. Ze hebben hier bijna zeven jaar aan gewerkt en dat is met het lezen goed te merken. Het verhaal gaat niet direct over Anne Frank, maar over Bep zelf. Het leven en de beleving van Bep hoe ze het allemaal heeft doorstaan.

Duidelijk is dat Bep en Anne een bijzonder hechte vriendschap hadden. Alleen in het dagboek van Anne lees je toch meer de verhalen over Miep Gies. Haar ervaringen met de hulp aan de onderduikers was ook interessant. Het gevoel van falen naar de onderduikers was ook groot.
De invloed van de oorlog en wat dit na de oorlog met het leven van Bep heeft gedaan was voor mij indrukwekkend om te lezen. Bep veranderde van een vrolijke humoristische meid naar een vrijwel gesloten vrouw. Het laat zien dat de oorlog niet zomaar uit de mens verdwijnt.

Het boek is toegankelijk geschreven. Geen onderwerp werd geschuwd. Zelfs de verdachtmaking van haar zus als mogelijk verraadster kwam ter sprake.
De twijfel kun je duidelijk erin lezen.

Bep is op mij overgekomen als een vrouw die haar verantwoordelijkheid nam. En het leed daarna met zich meedroeg de rest van haar leven. Het is op zo’n manier geschreven dat het een toevoeging geeft aan het leven van Anne Frank.

Dit verhaal geeft inzicht in wat Bep Voskuijl heeft gemaakt op alle fronten rondom en na de Twee Wereldoorlog. Je weet als lezer de grote verhalen rondom de familie Frank maar krijgt er door dit boek wel een aanvulling bij vanuit een andere hoek. Ook mensen die op de achtergrond probeerden te blijven hebben veel meer betekend, dat is voor mij in ieder geval wel duidelijk geworden.
Ik heb dit boek via Passend lezen geluisterd als audioboek. Het is door een passende stem verteld. De klankkleur was erg prettig en vond ik ook erg passend bij het boek zelf.

Voor mensen met een visuele beperking zijn er steeds meer bekende boeken via Passend lezen beschikbaar.


Reageer op deze recensie

Meer recensies van MarlousDemian

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?