Wie bepaalt wanneer je mag gaan?

MarlousVisser 23 juli 2025
Voor uitgeverij Keytree mocht ik ‘Als alle gastennaar huis zijn’ geschreven door Gerrit Hoogstraaten lezen.

Je leest een verhaal over iemand die voelt aankomen dat hij misschien dement gaat worden. Hij heeft op papier een duidelijke verklaring laten opstellen waarin staat dat hij zo niet oud wil worden. En dan is er ook nog eens een organisatie die bijvoorbeeld bij zo’n situatie een feest organiseert en de rest regelt: Wie bepaalt er dan wat gaat gebeuren als iedereen naar huis is?

Een bijzonder onderwerp dat soms nog best een taboe is, maar op een luchtige, krachtige maar ook vlotte manier bespreekbaar wordt gemaakt in deze roman door Gerrit Hoogstraaten.

Je leest het verhaal vanuit verschillende perspectieven, de kinderen van de vader en vader zelf. Hierdoor krijg je vanuit verschillende mensen een beeld op wat er gebeurt en wat hun gedachten hierover zijn. Zelf vond ik de manier hoe de vader in het verhaal is uitgewerkt erg sterk, je voelt de angst om dement te worden en dat je dan van alles kwijt raakt. Dit is helder en inlevend beschreven.
Het verhaal is op een rustige heldere manier opgebouwd. Iedereen krijgt de kans er het zijne van te vinden. Je leest hoe vader alles ervaart en als dan wordt geopperd om een groot feest te houden waarin afscheid kan worden genomen en dat dan de wilsverklaring wordt toegepast, is de cirkel wel mooi rond.
´Als alle gasten naar huis zijn’ is een bijzondere roman waarin een actueel thema, het recht om zelf te bepalen wanneer je het leven beeindigt, wordt beschreven. Het is op een prettige, respectvolle en niet moeilijk te lezen manier beschreven en geeft je echt wel stof tot nadenken als je het boek dichtslaat.

Meer recensies van MarlousVisser